24 Kasım 2013 Pazar

Bölge illerinde kadınlar alanlara çıktı

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü dolayısıyla Urfa, Bingöl, Ağrı, Van ve Elazığ kentlerinde kadınlar alanlara çıktı.


URFA

Urfa Kadın Platformu öncülüğünde 25 Kasım gününe ilişkin SES Urfa Şube binası önünde bir araya gelen kadın örgütleri, "Savaşa ve erkek şiddetine karşı yaşasın kadınların eşitlik, özgürlük ve barış mücadelesi" pankartı taşındı. Kadınlar, "Jin jiyan azadi" ve "Bijî berxwedana jina" sloganları ve erbaneler eşliğinde yürüyüşe geçti. Alkış, slogan, zılgıt ve erbane sesi ile renkli bir görüntü oluşturan kadınlar, Ahmet Bahçıvan İş Merkezi'ne kadar yürüdü. Kadınlar, Ceylan Önkol, Berfo Ana, Mirabel kardeşler, Ayşe Paşalı, Pozantı Cezaevi mağduru çocuklar ve Pippa Bacca'yı tanıttan kısa bir tiyatro gösterisi sundu. Ardından açıklama yapan SES Urfa Şube Kadın Sekreteri Gıriye Taşar Şirin, AKP'nin ayrımcılık ve eşitsizlik üreten cinsiyetçi politikaları sonucunda bütün toplumun şiddet sarmalı içine itildiğini belirtti. 11 yıllık iktidardan beslenen erkek egemen toplumun kirli yüzünü kadınlara yönelik, şiddet, taciz, tecavüz, istismar ve cinayetler ile gösterdiğini dile getiren Yorgun, "Kadın, cinsel taciz ve tecavüze uğrarken, 'doğur devlet bakar' diyen zihniyet yeni kurbanlar aramaya devam etmekte, sistemin adalet hakimlerinin takdir yetkisini artırmaktadır. Failler bu yolla serbest kalmakta, kadınlar kurban haline getirilmektedir" dedi.

SİVEREK

Eğitim Sen Siverek Temsilciliği önünde bir araya gelen BDP ve KESK'li yüzlerce kadın 25 Kasım gününe ilişkin Kanlıkuyu Meydanı'na kadar yürüyüş düzenledi. Meydanda kadınlar adına açıklama yapan Eğitim Sen Siverek Temsilciliği Yöneticisi Songül Onbayram, kadın katillerine ve tecavüzcülerine ağırlaştırılmış cezaların verilmesi istediklerini belirtti. Onbayram, "Ücretlendirilmeyen ev içi emeğimize sahip çıkmak, kadın cinayetlerine dur demek, kirli savaş suçlularının yargılanmasını ve utanç duvarlarının yıkılması istemek ve Rojava kadın devrimine sahip çıkmak için, sokakta ve isyandayız" dedi.

DİYADİN

Ağrı'nın Diyadin ilçesinde DÖKH öncülüğünde 25 Kasım gününe ilişkin H. Sultan Bakır Halk Evi'nde toplantı gerçekleştirildi. Toplantıya BDP MYK üyesi Saadet Becerikli, yerel seçimlerde BDP'den belediye başkanlıkları için başvuran aday adayları ve çok sayıda kadın katıldı. Açılış konuşmasının ardından demokrasi ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşunda bulunuldu. Saygı duruşunun ardından konuşan BDP MYK üyesi Saadet Becerikli, Dominik Cumhuriyeti'nde Mirabel kardeşleri katleden zihniyetin Fransa'nın başkenti Paris'te kendisini gösteren zihniyetten hiçbir farkının olmadığını dile getirdi. Paris'te Kürt siyasetçilerin katletmekle onların şahsında kadın tarihini ve mücadelesini yok etmenin hedeflendiğini belirten Becerikli, "Bu şekilde Sakinlerin şahsında Kürt kadınının tarihini silmek istenildi. Erkek egemenlikli sistemin kadına reva gördüğü şiddet ve katliamlarla kadın kurtuluş mücadelesinin önüne geçmeye çalışılıyor. Diyadin'de kadın rengi ile kadın baharını getireceğiz" dedi. Konuşmanın ardından toplantı kadınların söz almasıyla sona erdi.

VAN

Van'da ise, BDP Kadın Meclisi ve DÖKH öncülüğünde 25 Kasım gününe ilişkin kent merkezinde yapılacak olan kitlesel yürüyüş için bildiri dağıtıldı. Fêqiye Teyran Parkı'nda yapılan bildiri dağıtımına yerel seçimlerde BDP'den belediye başkanlıkları için başvuran aday adayları gerçekleştirdi. Bildiri dağıtımında, "Kadına şiddet acizliktir" ve "Özgür kadın özgür yaşam" dövizleri taşınarak bildiri dağıtımı yapıldı.

BİNGÖL

Bingöl Kadın Platformu, 25 Kasım'a ilişkin BDP Bingöl İl Örgütü binası önünden Dörtyol Saat Kulesi önüne yürüyüş düzenledi. "Taciz tecavüz ve kadına yönelik şiddete sessiz kalmak suça ortak olmaktır", "Erkek vuruyor devlet koruyor", "Yaşasın kadın dayanışması" dövizlerinin taşındığı yürüyüşe çok sayıda kadın destek verdi. Yürüyüş boyunca kadınlar, "Jin jiyan azadî", "Bedenime dokunma ateş olur yakarım", "Tecavüzcü devlet hesap verecek", "Zindanlarda direnen kadınlara bin selam" sloganları attı. Saat kulesi önünde açıklama yapan Bingöl Kadın Platformu üyesi Necla Avcı, "Tarihte ilk kırılma, şiddetin doğadan insana bilinçli ve tasarlanarak uygulanması ile yaşanmıştır. Bu şiddet, devletin ve sömürü uygulamalarının kökeni kadın ve kadın üzerindeki şiddettir. İktidarların karakterlerine göre kadın üzerindeki şiddet değişik boyutlar kazanır" dedi. Türkiye'de ve özelde Bingöl'de taciz ve tecavüz vakalarının artığını söyleyen Avcı, "AKP iktidarı kendini derinleştirmek için toplumun kurucusu olan kadını şiddet ve tecavüz ile yıldırarak toplumu ele geçirmek istiyor. Kadına yönelik her tür şiddet, iktidar ile bağlantılı toplumu ele geçirmeye dönük ve topluma karşıdır. Toplumu savunmak, kadını savunmaktır; kadını savunmak, toplumu ve tüm toplumsal değerleri savunmaktır" şeklinde konuştu. Avcı, kadına yönelik şiddete karşı başta kadınlar olmak üzere herkesi duyarlı olmaya çağırdı.

ELAZIĞ

Elazığ Demokratik Kadın Platformu, BDP il binası önünde bir araya gelerek, 25 Kasım'a ilişkin PTT Meydanı'na yürüyüş düzenledi. Kadınlar yürüyüş boyunca, "Jin jiyan azadî", "Direne direne kazanacağız", "Erkek vuruyor devlet koruyor" sloganlarını attı. Kadınlar adına açıklama yapan Birsel Dağ, "AKP iktidarının ayrımcılık ve eşitsizlik üreten cinsiyetçi politikaları sonucunda bütün bir toplum şiddet sarmalının içine itilmektedir. Bugün 11 yıllık iktidardan beslenen erkek egemen tahakküm en kirli yüzünü kadınlara yönelik şiddet, taciz, tecavüz, istismar ve cinayetler olarak göstermektedir" dedi. Dağ, 2013'ün ilk 10 ayında 149 kadının yakınları tarafından katledildiğini belirterek, şiddete karşı mücadeleye çağırdı. DİHA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder