6 Kasım 2013 Çarşamba

Bazid’te binler idamları protesto etti

 AGIRÎ - BDP Doğubayazıt İlçe Örgütü öncülüğünde binlerce yurttaş, İran İslam Cumhuriyeti tarafından Kürt siyasetçilerin idam edilmesini Gürbulak Sınır Kapısı'nda protesto ederek sınır kapısına doğru yürüyüş düzenledi. Yürüyüşte konuşan BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, Kürtleri bitirmeye ve imha etmeye yönelik Kürt siyasetçilerin idam edildiğini söyledi.


BDP Doğubayazıt İlçe Örgütü öncülüğünde İran İslam Cumhuriyeti tarafından Kürt siyasetçilerin idam edilmesi Gürbulak Sınır Kapısı'nda protesto edildi. BDP Doğubayazıt ilçe binası önünde bir araya gelerek  konvoylarla Simer otel önüne gelen yüzlerce araç, Gürbulak sınır kapısının bulunduğu Gürbulak köyüne geçti. Köy girişinde köylüler tarafından alkışlarla karşılanan kitle köy meydanında bir araya gelerek İran İslan Cumhuriyeti devletinin sınırına yürüdü. Yaklaşık 5 bin kişinin bulunduğu yürüyüşe BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, Doğubayazıt Belediye Başkanı Canan Korkmaz, Iğdır Belediye Başkanı Hüseyin Malk, BDP Ağrı İl Eş Başkanları, BDP Doğubayazıt İlçe Eş Başkanları, Iğdır İl Başkanı, TUHAYD-DER Doğubayazıt temsilciliği, Patnos, Diyadin, Tutak, Hamur, Eleşkirt, Tuzluca, Aralık BDP ilçe yönetimleri katılım gösterdi. Yürüyüşte, “Biji serok apo”,”PKK halktır halk burada”, “Şehid namırın”,”Biji Berxwedana YPG”  sloganları atılırken ”Özgür kimlik, özgür önderli, demokratik özerklik”,”tarih sizi yargılayacak”,”Biji Xweseriya demokratik”,”İdamcı zihniyeti lanetliyoruz” dövizleri ve “İdam İnsanlık suçudur. Kürt halkı idamların hesabını soracaktır” ile “Utanç duvarına karşı direnen kadın, Rojava devriminin kimliğidir” pankartlarının yanı sıra  PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın posteri açıldı. Demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına yapılan saydı duruşu ardından konuşan BDP Doğubaytazıt İlçe Eş Başkanı Cemil Rızaoğulları, “Ortadoğu’da diktatörlük, hegomonik despot sistem ve şahsiyetler tarihin karanlık sayfalarında adını yazmayı başarmıştır” dedi.

‘İran İslam rejimi fakat, Kürtleri öldürüyor’

Kürtlerin bulunduğu her yerde özgülük mücadelesi verdiğini belirten BDP Ağrı İl Eş başkanı Halef Keklik, mücadelenin en somut örneğinin Rojavada gerçekleştirdiğini hatırlattı. Halef, ”İran rejimi İslami bir rejim olduğunu iddia ediyor. Ama Kürtleri idam etmeyi İslami değerler açısından yorumlamıyor. Biz bunu çok iyi biliyoruz. Kürt halkındaki bu isyan ve özgürlük ruhu nasıl Rojava’da uygulandıysa İran rejimini de devirmeyi gösterecektir. Kürt halkına özgürlük çığırı açanlar. Bu yolu açtıklarına pişman olmayacaklar. Kürtler nefes aldığı her yerde direnmeyi çok iyi biliyor. Cezaevinde olsun alanlarda olsun, dört parçada olsun direnmeyi çok iyi biliyorlar” dedi.

İslami konferans çağrısının ardından provokasyon

Kürt siyasetçilerin idam edilmesini Kürtleri bitirmeye ve imha etmeye yönelik olduğunu belirten BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, “İnsanlık dışı uygulamalar İran devleti tarafından Kürt siyasetçilerine karşı uygulanmakta. Herkes çok iyi bilsin ki nerde olursa olsun bir Kürt öldürülse şehit düşerse o kardeşimiz, bizim özgürlük savaşçımızdır. Biz bunları bu şekilde yorumluyoruz. İran, Türkiye ve Kürtleri yok etme konusunda ortaklaşıyor. Rojava’da özgürlük başarısı yakalandı. Belki birkaç gün sonra Rojava ile ilgili sizlere yeni müjdeler ileteceğiz. Sayın Abdullah Öcalan  İslami konferans için toplanması gerektiğini söyledi. Bu toplantılar ardından bu provokasyonların gerçekleşmesi manidardır” şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmalar ardında İran İslam Cumhuriyeti devletinin Cumhurbaşkanı ve Başbakanının fotoğraflarının bulunduğu maketler yakıldıktan sonra alkış ve sloganlarla kitle dağıldı.

(öa/zd)

JINHA



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder