3 Kasım 2013 Pazar

1999'lar Ağrı Merkez / HADEP Dönemi

Ağrıda bir adamdan bahs ediliyordu; İsmi Hüseyin Yılmaz'dı, Ağrı merkeze bağlı Kazlı (Qazî) köyündenmiş. Abdullah Öcalan yakalanıp Türkiye'ye getirildiğin de, hava alanına gidip açlık grevine giren 6 kişiden biriymiş. Ve bu grevden dolayı hapisteydi. Sonra HADEP'ten Ağrı Belediye başkan adayı olup, başkanlığı kazanmıştı.


Ağrı halkı, onu hiç tanımıyordu, sadece cesaretinden dolayı ona hayran olup, onu görmeden sevip, belediye başkanları olarak seçmişti. Seçmişti ama hala hapisteydi. Sonra birgün Mesut Yılmaz, belediye başkanı içerde olan Ağrıya gelmişti; Tepkili olan Ağrı halkı, çoluk çocuk, genç yaşlı, yediden yetmişe herkes sokaklara dökülüp, Mesut Yılmaz'a yumurta ve domatez fırlatarak, belediye başkanlarının, rekor oyla seçilmesine rağmen, serbest bırakılmamasına isyan etmişti.

Halkın isyanı karşısında çaresizleşen Mesut Yılmaz, Ağrı halkına söz vermişti, Ankara'ya gider gitmez, Hüseyin Yılmaz'ın serbest bırakılması için, elinden geleni yapacaktı.

Ve Mesut Yılmaz gitti, sözünde durdu ve Hüseyin Yılmaz serbest bırakıldı.

ÇOCUKLUK YILLLARIMDI

Hatırlıyorum 1999 yılıydı; Ağrı merkez belediyesini HADEP kazanmıştı. ANAP'tan alınan Ağrı belediyesi şimdiki AKP belediyesi gibi borç batağındaydı.

HADEP'in kazanması ile Ağrı birden değişmiş, şehre bir canlılık gelmişti; Bütün HADEP'li belediyeler, Ağrı Belediyesine yardımlarda bulunmuştu. Kimi çöp toplama araçları, kimi parke taşı üretme aracı (Akp'li belediye halen onu kullanıyor), kimi dozer, kepçe yardımları. Kısacası, kısa zamanda Ağrıya HADEP'li belediyeler tarafından ihtiyaçtan fazla yardımda bulunulmuştu.

2000 yılının, ilk baharıydı, bütün HADEP'li belediye başkanları Ağrıya gelmiştiler. Eski Van Caddesinde gördüm onları; Hepsi üzerinde "Ağrı Belediyesi"yazan önlükler giyip, kendi elleriyle çöpleri toplayıp, ellerindeki torbalara dolduruyorlardı. Bu Ağrı halkının çok hoşuna gitmişti, halk hep beraber belediye başkanları ile birlikte, çöp toplamaya başlamıştı.

Bir sabah saat 05:30 gibiydi, hiç unutmam; Hasta olan dedemi acile götürüyorduk, birde baktık ki bir sokak da, Belediye başkanı Hüseyin Yılmaz, sokakları geziyor. O gün, Hüseyin Yılmaz'ın her sabah Ağrının cadde, sokak ve mahallelerini kontrol ettiğini öğrenmiştik.

HADEP belediyesinin çalışmalarını hazm edemeyen devlet, her zaman olduğu gibi, hilelere baş vurarak Hüseyin Yılmaz'ı hapse attı ve sonrasında görevden aldı.

Sonrasında; Ağrı tekrar talancıların, soyguncuların eline girdi.

Ogün bugündür; AĞRI SEFALETE TESLİM.

Gedê Qerekosê.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder