12 Temmuz 2013 Cuma

Zilan Katliamı mısralara döküldü

Zilan Katliamı’nın yıldönümü nedeni ile KURDİ-DER Erdîş Şubesi tarafından şiir ve kompozisyon yarışması yapıldı. İlk üçe girenlere Kürtçe kitap hediye edildi.


Zilan Katliamı’nın 83’üncü yıldönümü nedeni ile KURDİ-DER Erdîş (Erciş) Şubesi tarafından düzenlenen “Zilan konulu şiir ve kompozisyon yarışması” sonuçlandı. 247 kişinin katıldığı yarışmada ilk üçe giren kişilere Kürtçe kitap hediye edildi. KURDÎ-DER Erdîş Şube binasında yapılan basın açıklaması ile hak sahiplerine ödülleri verildi. Ödül törenine emekli edebiyat öğretmeni ve DTK üyesi Abdurrahman Çağan, KURDİ-DER Erdîş Şube Başkanı Cevdet Zilanlı, kentte hizmet veren STK üyeleri katıldı.

Katliamla kültürler yok edilemez

Törende konuşan KURDİ-DER Erdîş Şube Başkanı Cevdet Zilanlı, katliamlarla hiçbir tarihte, hiçbir kültürün yok edilemediğini söyledi. “Siz öldürdükçe bu kültürler ve halklar daha çok güçlenmiştir” diyen Zilanlı, şöyle devam etti: “Tarih boyunca Kürt halkı hak etmediği işkencelere maruz kalmıştır. Biz sadece Kürt olduğumuz için inkar edildik, yok edilmeye çalıştık, fakat buna rağmen direndik ve bu gün buradayız. Sayın Öcalan bu halka önderlik yapmadan önce, bu halkın gerillası olmadan önce bu etkinliği yapmış olsaydık, inanın şu anda burayı jandarma ve polisler basardı. Sadece kendi dilimizde şiir ve kompozisyon yarışması düzenlediğimiz için bizleri tahmin edemeyeceğimiz işkencelere tabi tutacaklardı. Fakat şükür ediyoruz ki bu halkın, Sayın Öcalan önderliğinde bir özgürlük mücadelesi gelişti. Yıllar sonra kadın, çocuk ve yaşlı demeden katledilen insanlarımızı burada anıyoruz. Ve yazılan şiirlerimizle onlara atıfta bulunuyor ve onlara armağan ediyoruz.”

Kazananlara Kürtçe kitap hediyesi

Zilanlı, amaçlarının yarışmadan çok katliamı ve hunharca öldürülen insanları unutmamak olduğunu dile getirdi. Şiir ve kompozisyon dalında 247 eser gönderildiğini belirten Zilanlı, “Bütün eserler birbirinden değerlidir. Bu yarışmaya katılan arkadaşlarımızın önerilerini de alarak sembolik olarak 6 kişiye ödül verme gereği duyduk. Bu arkadaşlarımıza Divana Feqiyê Teyran, Gotinên Pêşîyan, Pirtuka Qendil, Tariya Bu Tav’ kitaplarını ödül olarak veriyoruz” dedi.
Şiir dalında birinciliği Fesih Aktepe, ‘Gelyê Zilan’, ikinciliği Salih Marufoğlu ‘Sêwiyên Zîlan’, üçüncülüğü ise İse Rêvan Cudî ‘Zilan’ adlı şiirleri ile aldı. Kompozisyon dalında ise ‘Dîroka ji bîrkirina ancax qasê pêlîstika zarokan nîrxê xwe heye’ çalışması ile İrfan Yıldız birinciliğe hak kazanırken, ikinci sırada ‘Aram’ çalışması ile Emin Yıldız, üçüncülüğü ise ‘Kadının dirilişi’ çalışmasıyla Seda Yıldırım kazandı.

DİHA/WAN


YENİ ÖZGÜR POLİTİKA 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder