12 Temmuz 2013 Cuma

Van Barosu Zilan katliamını kınadı

Van Barosu 1930 yılında gerçekleşen Zilan Katliamının yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamada, katliam emrini verenlerin bulunmasına dönük bugüne kadar bir adım atılmadığına dikkat çekerek, "Katliamla ilgili vicdanları rahatlatacak bir özür bile dilenmiş değil" denildi


1930 yılında, Ağrı başkaldırısından sonra Zilan Vadisine sığınan Kürtlere karşı gerçekleşen ve tarihe Zilan Katliamı olarak geçen katliamda 44 köy ateşe verilmiş, 15 binden fazla insan yaşamını yitirmişti.

Zilan Katliamı’nın yıldönümünde Van Barosu'nda bir basın toplantısı düzenlendi. Van Barosu İnsan Hakları Komisyonu üyelerinin katıldığı açıklamada konuşan Avukat Doğan İlhan, katliamın tarihçesini anlattı. "Van'ın Erciş İlçesi Zilan Deresi'nde 1930 yılında meydana gelen ve 'Zilan katliamı' olarak tarihe geçen olay bulunduğumuz coğrafyanın en kanlı katliamlarından biridir. İnsanlığın ve insan onurunun yok edildiği Zilan Deresi katliamında; derenin giriş ve çıkışları tutulmuş, on binlerce asker tarafından baştan başa sarılmış, sonra kırım başlamış, kırım boyunca yer gök insan feryatlarıyla dolmuştu. Yeni doğmuş bebekten 90'lık ihtiyara kadar her yaş ve cinsiyetten sayısız insan; mitralyöze tutularak, süngülenerek, buğday başağı biçilircesine yok edilmiştir. O dönem devletin yarı resmi gazetesi durumunda olan Cumhuriyet Gazetesi 16 Temmuz 1930 tarihindeki sayısında Zilan katliamı için 'İmha edilen eşkiya miktarı 15 binden fazladır' şeklinde yer alan bilgiler katliamın büyüklüğünün ne denli olduğunu açıkça ortaya koymuştur” dedi.

‘KATLİAM OLARAK KABUL EDİLİP ÖZÜR DİLENSİN’

Bugüne kadar katliam emrini verenlerin bulunmasına dönük bir adım atılmadığına dikkat çeken İlhan,“Katliam için vicdanları rahatlatacak bir özür bile dilenmemiştir. Onlarca yıldır gökyüzünden bomba yağan bu topraklar daha fazla gözyaşı olmasın diye; bizler, daha eşit, özgür ve demokratik bir ülkede, bir arada yaşam umudunu koruyan ve bu uğurda sonuna kadar mücadelesini sürdürecek hukukçular ve meslek örgütü olarak, devleti yaşananların bir katliam olduğunu kabul etmeye, samimi bir şekilde özür dilemeye ve failleri yargı önüne çıkarmaya çağırıyoruz" diye konuştu.

ANF

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder