12 Temmuz 2013 Cuma

KIZIL AKAN DERE; ZİLAN - 13 Temmuz 1930

Ağrı’dan Zilan’a çığlıklar yükseliyor; Agirî agirî agirî agir dibari…

Çığlığa neden 1923, çığlığa neden var olma savaşı, çığlığa neden ihanetin ta kendisi! Ağrı’da savaş sinyallerini, 16 Mayıs 1926’da vermeye başladı. Kemalist rejim henüz kurulmuş iken bir yandan içindeki tüm farklılıkları tek tipleştirmeye çalışıyor, öte yandan varlıklarından ve onurlarından vazgeçmeyen halkları da yok etme politikası izliyordu. Kürt halkı da bu dönemde katliamlara, zulümlere maruz kalan halklardan biriydi. urulan rejime ve yok etme politikalarına boyun eğmeyen Kürt Halkı, 20. Yüzyılın toplu ve en kanlı katliamı olan Zilan’ın öznesiydi.


Dönemin Genel Kurmay Başkan’ı Fevzi Çakmak, Başbakan’ı İsmet İnönü, İçişleri Bakan’ı Şükrü Kaya ve Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal bölge ile ilgili, müfettişlerden rapor istemiş ve hazırlanan rapor sonucunda bölgenin imha edilmesi emri verilmiştir. Emrin uygulanması da gecikmemiştir. 4 Temmuz 1930’da Erciş, Patnos, Muradiye ve Çaldıran çevresinde 26 köy bombalanmış, 80 köy yakılmış ve Zilan(Zeylan) çevresi tutulmuştu. Kanla beslenen rejim yaptıklarını meşrulaştırmak(!) için bir kanun çıkarmış ve bu kanunun 1.maddesi de şu şekildeydi: ‘’Erciş, Zilan, Ağrı hamalisinde meydana gelen isyan bölgesinde buna müteakip birinci umumi müfettişlik mıntıkası ve Erzincan’ın Pülümür Kazası dahilinde yapılan takip oluşturulacak şekilde hareketleri münasebetiyle 20 Haziran 1930’dan 1 Aralık 1930 tarihine askeri kuvvetler ve devlet memurları ve bunlar ile beraber hareket eden bekçi, korucu, milis ve ahali tarafından isyanın ve bu isyana alakadar vak’aların tenkili emrinde gerek müstakilen gerek müştereken işlenmiş ef’al hareket suç sayılmaz.’’ Devlet kanunlarıyla, politikasıyla,gazeteleriyle kadim bir halkı yok etmek için her türlü yolu denemişti. Nitekim kendince başarılı saydığı bu katliamdan sonra gazeteler büyük puntolarla ‘’eşkiyalar’’,’’asiler’’ temizlendi manşetleri ile tüm yurda duyurulmuştu.
Tecavüze uğrayan kadınlara, ağızlarına mermi sıkılan direnişçilere, kafası kesilen ve meydanlarda ibret olsun diye gezdirenlere rağmen Kürtler 1931’e kadar direndi. Ancak Zilan’da 15.000 Kürt katledildi.

Zilan T.C’nin ne ilk ne de son katliamı olacaktı. Dersim, Koçgiri, Licê, Roboskî… Ancak 1923’ten 2013’e gücünü ‘’ötekilerin kanından’’ alan rejim, Kürt Halkı’nı yok etmeye yetemedi. Kürt halkı direnişini dağlara taşıdı, yüzünü gerçek tarihe döndü ve mücadelenin, onurun, özgür yaşamın tarihini yazamaya ant içti. Tüm bu katliamlardan ardından ağıtlarını, zılgıtlarını yükseltti ama yenilmedi!

Gulan Çağın Kaleli

Amed News Agency

http://www.amednewsagency.com/kizil-akan-dere-zilan-gulan-cagin-kaleli-gulankaleli/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder