1 Temmuz 2013 Pazartesi

‘Devlet kundaktaki bebelere bile yaşam hakkı tanımadı'

 Zilan deresinde katledilen binlerce kişi, katledildikleri bölgede anıldı. Katliam döneminde 12 yaşında olan Osman İleri (95), dere kenarındaki taşları göstererek, "Kadın, çocuk ve yaşlı insanların cesetleri bu taşlar gibi etraftaydı. Hiç kimse devlete karşı suç işlememişti. Devlet kundaktaki bebeklere bile yaşam hakkı tanımadı" dedi.


Van'ın Erciş ilçesi Zilan deresinde 13 Temmuz 1930 tarihinde Türk ordusu tarafından katledilen Zilanlılar, katliamın yaşandığı bölgede anıldı. Zilan Halk İnisiyatifi tarafından düzenlenen anma etkinliğine; BDP Van Milletvekili Özdal Üçer, BDP Van İl Başkanı Musa İtah, BDP Çelebibağı Belediye Başkan Vekili Nurullah Canpolat, BDP Erciş İlçe Başkanı Abidin İnci, Avustralya Komalên Kurdistan Yönetim Kurulu üyesi Mirza Ulaş, HDK ve DTK üyeleri, BDP Genel Merkez çalışanı Meliha Can, BDP PM üyesi Remzi Yılmaz, KURDÎ-DER, TUHAD-DER Erciş, CHP Erciş İlçe Örgütü ve çok sayıda kişi katıldı. Etkinlik alanına Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve Türkiye devrimci hareketinin önderlerinden Mahir Çayan'ın fotoğrafı, PKK bayrakları ve Halepçe katliamını gösteren pankartlar asıldı. "Zilan'dan Helepçe'ye, Kızıldere'den Roboski'ye tüm katliamların hesabını soracağız", "Kefensiz düştük toprağa yem edildik kurda kuşa bizi unutmayın ey halkımız" pankartları açıldı. Özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına bir dakikalık saygı duruşunun ardından, Zilan katliamının gerçekleştirildiği alanlar gezilerek, Zilan deresine çiçekler bırakıldı.

‘ZULMÜNÜZE DİRENEN HALK SİZE HESAP SORACAK’

Anmada konuşan TUHAD-DER Erciş Temsilcisi Fevzi Can, Kürtleri katledenlerin tarih boyunca halkın nefreti ve öfkesinden kurtulmayacağının altını çizerek, Zilan, Halepçe, Roboski ve Kızıldere katliamlarını örnek verdi. Can, "Katiller, siz bu halktan ne istediniz. Faşist ve diktatör zihniyetinizin emeline ulaşmayacağını, katlettiğiniz insanların çocuklarının torunlarının bir gün geldiğinde karşınıza dikilip yüzünüze tüküreceğini hiç hesaba katmadınız mı? Katliamlarınıza ve işkencelerinize teslim olmadan direnip bu güne kadar gelebildiysek, sizden hesap soracağımız gün de yakındır" dedi. Hükümete seslenen Can, "Artık katilleri kahraman olarak göstermekten vazgeçin. Savaşa karşı direnen halkın kıymetini bilin. Bu halkı dinlerseniz tarihe iyi liderler olarak geçeceksiniz. Dinlemez de geçmişteki cellatlar gibi öldürdüğünüz insanların katillerini kahraman ilan ederseniz, gün gelecek bu halkın öfke ve nefretiyle boğulacaksınız. Zilan, Roboski, Kızıldere katliamı sorumlularını yargılayın. Siz onları yargılamazsanız işlenen bu cinayetleri meşrulaştırmış olursunuz. Ve bu katilleri cezalandırmazsanız inanın bu halk sizi yargılayacaktır. Halkın tokadı çok ağırdır. Yüzünüze gelmemesi için muhakkak bu halkın taleplerini dikkate almalısınız" diye konuştu.

‘ZİLAN KATLİAMINI UNUTTURMAYACAĞIZ’

BDP Van İl Başkanı Musa İtah ise, "Faşist politikaların vicdanı ve insafı yoktu. Kadın, çocuk, yaşlı demeden sadece tek zihniyet ve tek millet anlayışı, Kürt, Alevi, Ermeni, Asuri ve Süryani demeden katletti. Hiçbir halkın hak etmediği katliamı Kürtler de hak etmemiştir. Zilan'ı ve Zilan katliamını unutmayacağız ve unutturmayacağız" dedi. BDP Van Milletvekili Özdal Üçer de "Bu katliamlara sessiz kalırsak, Lice'de ve Roboski'de olduğu gibi sistem katliam geleneğini sürdürecektir" vurgusu yaptı. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın, "Çözüm sürecinde halk AKP'ye değil kendine güvenmelidir" sözlerini hatırlatan Üçer, "Bizler artık birlik olmalıyız, geçmişten ders çıkararak bizim bizden başka dostumuzun olmadığını fark etmeliyiz. Önderliğimize, gerillamıza ve tutsaklarımıza sahip çıkmalıyız" dedi.

‘ÜZERİMİZE YAĞMUR GİBİ MERMİ YAĞDI’

Zilan katliamı gerçekleştirildiğinde 12 yaşında olan Osman İleri (95), katliam sırasında yaşananları gözyaşları içerinde anlattı. İleri, "Hiçbir şeyden haberimiz yoktu. Birden köylerimizi askerler kuşattı. Bizlere kimlik vereceklerini ve artık resmi olarak Türkiye vatandaşlığı hakkı kazandığımızı söylediler. Bizler de inandık. Büyük bir sevinçle kadınlar, kızlar güzel elbiselerini ve takılarını takıp Ada Xeybê'de toplandık, sonra üzerimize yağmur gibi mermi yağdırdılar" dedi. Etrafta dökülen taşları gösteren İleri, "Kadın, çocuk ve yaşlı insanların cesetleri bu taşlar gibi etraftaydı. Hiç kimse devlete karşı suç işlememişti. Devlet kundaktaki bebeklere bile yaşam hakkı tanımadı" dedi. İleri'nin konuşması esnasında onu dinleyenler gözyaşlarını tutamadı.

ANF



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder