24 Temmuz 2013 Çarşamba

BAŞKAN KORKMAZ BASIN ÇALIŞANLARINI UNUTMADI

Doğubayazıt Belediye Başkanı Dr Canan Korkmaz 24 Temmuz Basın Bayramı dolayısıyla kutlama mesajı yayınladı.


Başkan Korkmaz'ın mesajı:

1908 yılına kadar sansür memurları her gün baskı öncesi gazeteleri dolaşıp , yayımlanmasını sakıncalı gördükleri haber ve yorumları çıkartıyorlardı. 24 Temmuz 1908’den itibaren ise sansür memurları gazeteleri tek tek dolaşmamaktadır. Çünkü o günden bugüne devlet ve hükümetler sansürcü otoriter anlayışlarını terk etmemiş, günümüzde artık her gün gazeteleri teftiş eden sansür memurlarına gerek kalmamıştır.

Medya üzerinde yasal kısıtlamalar planlanacağına, hazırlanması düşünülen yeni anayasanın yasakçı değil özgürlükçü olması, basın ve ifade özgürlüğünü garanti altına alması sağlanmalıdır. Ancak gerek söz konusu yeni yasal düzenlemeler, gerekse de yürürlükteki yasalar hükümetin medyaya bakışını ortaya koymaktadır. Uzun tutukluluk sürelerine olanak sağlayan yasalar yeni anayasa beklenmeden değiştirilmeli, yazdıkları yüzünden cezaevlerinde tutulan gazeteciler derhal serbest bırakılmalıdır. Bu yasalar yürürlükteyken özgür basın emekçisinden, dolayısıyla da sansürsüz basından söz edilemeyeceği açıktır.Muhalif basına ve yurttaş gazeteciliğine yönelik baskılar ve yeni yasal düzenleme tasarıları halkın doğru haber alma ve doğru haber verme özgürlüğüne karşı açık bir tehdittir. Hükümet özgür basını ve yurttaş gazeteciliğini boğmaya, gerçekleri sis perdesinin ardına gizlemeye çalışmaktadır.

Bu sis perdesini aralayan muhalif basın gerçekleri ortaya çıkardığı için hükümetin ve onun kontrolündeki yargı güvenlik bürokrasisinin baskısı altındadır. Her gün gazetecilere karşı ağır hakaretler ve saldırılar olmaktadır.

Basın emekçileri ağır baskı altındadır. TGS İstanbul Şubesi'nin önceki gün yaptığı açıklamaya göre, sadece 27 Mayıs 2013'ten bu yana sendikanın belirleyebildiği en az 59 basın emekçisi işinden olmuştur. Zorunlu izne gönderilen en az 14 basın emekçisinin ise durumu belirsizdir. Listeye her geçen gün yeni isimler de eklenmektedir.

Öte yandan medyadaki tekelleşme ve sendikasızlaştırma hareketi, medya çalışanlarının iş güvenceleri olmadan çalışmasına neden olmaktadır. Sosyal güvenlikten yoksun çalışanların sansürsüz ve özgür gazetecilik yapmaları mümkün değildir.

Tüm çabalarına rağmen hükümet halkların haber almasını ve haber üretmesini engelleyememektedir, engelleyemeyecektir. Çünkü gerçekleri asla karanlıkta bırakmayacak özgür basın geleneği dimdik ayakta, yurttaş gazeteciliği bilinci de dalga dalga yayılmaktadır. Sansürcü anlayış bu dalgaların altında kalacaktır.

Tüm medya emekçilerinin; sansür baskısı hissetmeden özgür ve demokratik bir atmosferde çalışabilmesi, sendikal haklarını ve çalışma koşullarının gerektirdiği kriterleri de içeren tam bir sosyal güvence kazanabilmesi dileğiyle.Basın Emekçilerinin Basın Bayramını kutlarım

Doğubayazıt Belediye Başkanı 

Dr. Canan Korkmaz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder