17 Temmuz 2013 Çarşamba

1.Uluslararası Ağrı, Evdalê Zeynîkê Kültür ve Sanat Festivali Başlıyor!

Festival 17 – 18 Ağustos tarihleri arasında Ağrı’da AKYAD tarafından düzenleniyor.

Dengbejlik kültürümüzü sahiplenmeyi ve yaygınlaştırmayı amaçlayan festivalimiz, unutulmaya yüz tutmuş kadim kılamlarımızı gün yüzüne çıkarmayı amaçlamaktadır.


Bu sene ilki gerçekleştirilecek olan festivalle, bu kadim topraklarda sesiyle var olan Dengbejlerimizin dilinden sözlü tarihimizi günümüze ve gelecek kuşaklara aktaracaktır.

Festivalin ismi ve bu seneki teması ‘’Dengbêjlerin Piri’’ olarak kabul edilen Evdalê Zeynikê olarak belirlendi.

AKYAD (Ağrı Kalkınma ve Yardımlaşma Derneği) Başkanı Mehmet İzci,Festival Onursal Başkanı araştırmacı yazar Ahmet Aras’tır. Ahmet Aras, EvdaleZeynike’nin hayatını araştırıp kitaplaştırarakKürt tarihine önemli bir kaynak eser bırakmıştır.

İki gün devam edecek olan Festival; kokteyl, konferanslar, ses sanatçısı Destan ve başka sanatçıların yer alacağı konserler, Dengbejler arası kılam yarışması, tiyatro oyunları ve ödül törenleri ile gerçekleştirilecektir.

AKYAD tarafından Ağrı’da gerçekleştirilecek olan Dengbejlik Festivali ile Ulusal ve Uluslararası platformda önemli bir yer tutan Dengbejlik kültürü, kendi alanında bir ilke imza atmış olacaktır.

Ahmet Aras’ın kaleme aldığı Evdalê Zeynikê kitabı ve Dengbêjlerin kılamlarından derlenen 1000 adet Cd Ağrı halkına ücretsiz olarak dağıtılacak.

Festivale  Akil Adamlar Grubu, yurtiçinden ve yurtdışından akademisyenler, tanınmış gazeteciler ve yazarlar, sanatçılar, yerli ve yabancı çok sayıda konuk davet edildi.

Basın Bülteni

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder