17 Mart 2013 Pazar

Patnos ve Tutak’da Newroz coşkusu


Ağrı'nın Tutak ve Patnos ilçelerinde onbinlerce kişi, "Bıji Serok Apo" sloganları ile Newroz Bayramı'nı kutladı.


Ağrı'nın Tutak ilçesinde Newroz "Öcalan'a özgürlük Kürtlere statü" şiarıyla yağan yoğun karla karışık yağmura rağmen coşkuyla kutlandı. BDP Tutak İlçe Örgütü binasında toplanan aralarında BDP PM Üyesi Murat Öztürk, BDP İlçe yöneticilerinin de bulunduğu yüzlerce kişi, Murat Mahallesi'nde bulunan Newroz Alanı'na yürüdü. Yürüyüşte sık sık "Bijî Serok Apo", "PKK halktır halk burada" sloganları atıldı. Ulusal kıyafet giyen kitle, yoğun yağmura rağmen alana geldi. Newroz Alanı etrafından polisler tarafından kurulan 4 arama noktasında geçen kitle, sloganlarla alana girdi. Alan, "Öcalan'a özgürlük Kürtlere statü", "Newroz pîroz be" pankartlarının yanı sıra sarı kırmızı yeşil flamalar ve balonlarla süslendi. Kitle müzik eşliğinde halay çekti.

Newroz kutlaması ise özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Ardından açılış konuşmasını yapan BDP Tutak İlçe Başkanı Ayhan Demirel, bu yılki Newroz coşkusunun barış ve kardeşliğe vesile olmasını dileğinde bulundu. Kritik bir süreçten geçildiğine dikkat çeken Demirel, "Biz yıllardır söylüyoruz şimdi de söylüyoruz, Kürt sorunun çözümünde tek muhatap Sayın Abdullah Öcalan'dır" dedi. Daha sonra konuşan BDP PM Üyesi Murat Öztürk, "Sema Yüce'nin şahsında tüm şehitleri saygıyla anıyorum ve tüm Kürt halkının Newroz Bayramı'nı kutluyorum" dedi. "Bu süreçte PKK Lideri Öcalan'ın fikir ve söylemlerini devlet ve hükümet tarafından iyi okunmasını ve Sayın Öcalan barışa olan büyük katkısı unutulmaması ve boşa çıkarıcı tavır ve söylemlere girilmemesi gerekir" diyerek konuşmasını sürdürdü. Konuşmaların ardından Newroz ateşi yakıldı. Yağan yoğun karla karışık yağmura rağmen Koma Bawer'in söylediği ezgiler eşliğinde halaylar çekildi. Daha sonra miting sona erdi.

PATNOS’TA BİNLER NEWROZ’TA BULUŞTU

Sabah saatlerinde yoğun yağışa rağmen binlerce kişi BDP Patnos İlçe Örgütü önünde toplanarak, "Bijî Serok Apo", "PKK halktır halk burada" sloganları ile Eski Halk Bankası arkasında bulunan Newroz Alanı'na doğru yürüyüşe geçti. Kitle 4 arama noktasından geçerek Newroz’un kutlandığı alana girdi. Alanda, Fransa'nın başkenti Paris'te katledilen 3 Kürt kadın siyasetçinin fotoğraflarının yanı sıra "Özgür önderlik özgür kimlik", "Öcalan'a özgürlük Kürtlere statü", "Ji Ocalan re riya azadiyê" pankartları asıldı. Kitle sık sık Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan lehine slogan attı. Özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşundan sonra, Newroz ateşi yakıldı. Ardından BDP Patnos İlçe Başkanı İkram Bedir, "Sayın Öcalan'ın başlatmış olduğu barış sürecini desteklediklerini ve Öcalansız çözümü asla kabul etmeyeceğiz" dedi. Daha sonra BDP Ağrı İl Başkanı Halef Keklik, bu yılki Newroz'un Kürt ve Türk halkı için barışı getirmesi dileğinde bulundu. BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy ise, Newroz'u yasaklayan, Kürtlerin dilini yasaklayan ve Kürtlerin yaşamına dahi yasak koyan zihniyetlerin Kürt gençliğinin verdiği özgürlük mücadelesi ile bu yasakları tek tek kaldırıldığını söyledi. Rojava'da Kürtlerin geliştirmiş oldukları mücadeleyi selamladığını belirten Aksoy, kimse Kürtlerin birlikteliğini bozamayacağını ifade etti. Aksoy, "Eğer devlet ve hükümet barış sürecinde samimi olduğunu göstermek istiyorsa, askeri ve siyasi operasyonlarını durdurması gerekir" dedi.

Yapılan konuşmaların ardından sanatçı Bawer Beyani ve yerel müzik grupların söyledikleri parçalar eşliğinde halaylar çekildi. Yağan yoğun yağmura rağmen kutlama büyük bir coşku çekilen halaylarla son buldu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder