8 Mart 2013 Cuma

Halil Aksoy; Türkiye’de Binlerce Faili Meçhul Cinayet İşlendi


BDP Agıri Milletvekili Halil Aksoy, 28.04.1995 tarihinde, Yüksekova’ya bağlı Aşağı Ölçek köyünde gözaltına alındıktan sonra kaybedilen çoban Nezir Tekçi için Meclis Araştırması istedi.


Halil Aksoy; Tekçi İçin Meclis Araştırması İstedi 

Agıri Milletvekili Aksoy, TBMM'ye sunduğu araştırma önergesinin gerekçesinde Türkiye’de 1990’lı yıllarda binlerce faili meçhul cinayet işlendiğini belirterek, "Çok sayıda aydın, yazar, gazeteci, siyasetçi ve iş adamı aslında failleri belli kişiler ya da odaklar tarafından katledildi. Ne yazık ki, işlenen bu cinayetlerin birçoğunun failleri ortada iken, haklarında bugüne kadar hiçbir adli ve idari işlem yapılamamıştır. Bu cinayetlerin bir örneği de, 1995 yılında Hakkâri Yüksekova’ya bağlı Dağlıca köyünde çobanlık yapan Nezir Tekçi cinayetidir" dedi.

28 Nisan 1995 tarihinden itibaren kendisinden bir daha haber alınamayan Nezir Tekçi’nin, o zamanın görgü tanıklarına göre, yerel kıyafetleriyle çobanlık yaparken bölgede bulunan Bolu Dağ ve Komando Tugayı tarafından gözaltına alındığını ve öldürüldüğünün iddia edildiğini söyleyen Aksoy, Tekçi ailesinin tüm çabalarına rağmen, cinayetin saklandığını ve hiçbir hukuki sürecin başlatılmadığını vurguladı.

‘Tanık her şeyi anlattı’

Halil Aksoy, olayın üzerinden 15 yıl geçtikten sonra ortaya çıkan tanığın her şeyi anlattığını ifade ederek, “1995 yılında Yüksekova Tabur Komutanlığı’nda er olarak görev yapan ve Nezir Tekçi cinayetini birebir gören ve yaşayan Yunus Şahin, ilk olarak Yüksekova Cumhuriyet Savcılığı’na verdiği ifadelerde olayın nasıl gerçekleştiğini tüm ayrıntılarıyla anlatmıştır. Tanığın ifadesinin üzerine sanıklar Emekli Albay Ali Osman Akın ve muvazzaf Yarbay Kemal Alkan hakkında ‘canavarca his sevkiyle veya işkenceyle adam öldürmek’ suçundan Hakkari Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Ancak dava, ‘güvenlik’ gerekçesiyle Eskişehir'e alındı. Olayın üzerinde 18 yıl geçmiştir. Ve ne yazık ki yargılama güvenlik gerekçesiyle Eskişehir’de yapılmaktadır. Bu nedenle mahkemenin bütün delillere ulaşması, olay yerinde keşif yapması zorlaşmaktadır. Bu da sağlıklı bir yargılamanın yapılmasını engellemektedir. Bundan dolayı Meclis Araştırması açılması gerekmektedir” dedi.

Kaynak: Dengê Agirî Haber Sitesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder