27 Mart 2013 Çarşamba

Halil Aksoy, Agıri'nin Panos İlçesinin Sorunlarını Meclise Taşıdı


BDP Agıri Milletvekili Halil Aksoy, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Mehmet Mehdi EKER’den sorularının, Anayasa’nın 98 ve Meclis İçtüzüğü’nün 99. maddesi gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını istedi.


Halil AKSOY; “Hayvansal üretimde en önemli girdiyi oluşturan kaliteli kaba yemin en ucuz ve en kolay temin edildiği kaynaklar, en önemli doğal kaynaklarımızı oluşturan çayır ve mera alanlarımızdır. Sürdürülebilir bir üretimi sağlamasının yanında, çayır ve mera alanlarımız, toprağı yerinde tutarak, rüzgar ve su erozyonunu önlemek suretiyle, yaşanabilir ve sürdürülebilir bir çevrede yaşayabilmenin de en önemli unsurudur. Özellikle son yıllarda hayvancılığın bitme noktasına gelmesinin en önemli nedeni olarak gösterilen, yem ve saman fiyatlarının yüksekliği dikkate alındığında bilhassa Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki mera, çayır ve otlaklar büyük bir önem taşımaktadır. Meraların amaçlarının dışında kullanılması, yerleşime açılması ve özensiz kullanımları sonucu hem meralar azalmakta, hem de hayvancılıkla uğraşan üretici bu durumdan etkilenmektedir.

Hal böyle iken, seçim bölgem olan Ağrı Patnos’a bağlı Gökoğlu Köyü’nün kullanımında olan ve 216. Parsel üzerinde bulunan meranın mezarlık için tahsis edilmesi son derece isabetsiz olmuştur. Zira Patnos merkeze 7 km uzaklıkta bulunan bu arazinin mera olarak köylülerin kullanımında olduğu belli iken, yine aynı çevrede 10 binlerce dönüm boş hazine arazisi varken, köylülerin kullanımında olan meranın mezarlık olarak tahsis edilmesi kabul edilemez bir durumdur.

İlçe merkezine daha yakın olan Yalçınkaya Köyü civarında bulunan 10.000 metrekarelik hazine arazisi her bakından daha uygunken, özellikle hayvancılıkla uğraşanm köylünün kullanımında olan meranın seçilmesi, başta üretici köylü olmak üzere birçok kişiyi mağdur edecektir” dedi.

Halil Aksoy, Mehmet Mehdi EKER’den Aşağıdaki sorularının, Anayasa’nın 98 ve Meclis İçtüzüğü’nün 99. maddesi gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını talep etti.

1- Patnos Gökoğlu Köyü’nün kullanımında bulunan ve 216. Parsel üzerinde bulunan meranın mezarlık için tahsisi kararından Bakanlığınızın bilgisi var mıdır?

2- Köylünün kullanımında bulunan mera, hangi amaçla mezarlık olarak tahsis edilmiştir?

3- Gökoğlu köylüsünün onayına başvurulmuş mudur? Bu konuda muhtarların beyanları dikkate alınmış mıdır?

4- Yalçınkaya Köyü civarında yaklaşık 10.000 dönüm hazine arazisi varken, neden bir mera seçilmiştir?

5- Ağrı İl Tarım Müdürlüğü böyle bir karara onay verirken, hangi kriterleri baz almıştır?

6- Alınan kararın iptali için, Bakanlık olarak herhangi bir girişimde bulunacak mısınız? Mağdur edilen ve hayvancılıkla uğraşan köylünün mağduriyeti nasıl giderilecektir?

Dengê Agirî / Ankara

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder