27 Ocak 2013 Pazar

İBRAHİM ROJHİLAT ” BİYOGRAFİSİ”


Bana çocukluğumu hatırlatıyordu eski ve çoktandır sesi çıkmayan radyo düşündüm yılların yorgunluğu gelip oturmuş radyonun tuşlarına usulca dokundum sesine sesi hep aynı sesdi ve o içtenlik devam ediyordu
Erivan kılamalarını söylüyordu İBRAHİM ROJHİLAT kimseye aldırmadan…


1969 yılında Doğubayazıt ta doğan Rojhilat, İlk, orta ve lise eğitimini Doğubayazıt ta tamamlayıp, 1991 yılında MKM"nin kuruluşuyla beraber profesyonel müzik çalışmalarına başladı. Rojhilat, aynı yıllarda Koma Rojhılat müzik grubunu kurdu. Grupla birlikte 1997 yılında "Mezrabotan ım Ez" adlı ilk albümünü çıkardı.

Rojhilat, Avrupa"da, Balkanlarda, Kafkasya"da ve Dünyanın çeşitli yerlerinde konserler verdi. 2001 yılında Newroz programı için gittiği Avustralya,da kalarak orada müzik yaşamına devam etti. Özellikle Kürt Dengbejlik Geleneği ve Kürt Otantik Müziğini Geçmişten günümüze değin süre gelen tarihinde yaşatılmasında büyük emeği geçti.

Ehmedê Xanî ’nin diyarı olarakta bilinen Doğubayazıt’ta büyümesi, ailesinden de gelen kurdi ruh ve yetenek, yine Erivan Radyosu ve geleneksel Dengbejlik kültürünün yansımaları kendisinin sanatsal çalışmasında önemli bir etki yarattı.
Bu durum zamanla Mezopotamya Kültür Merkezindeki müzikal ve sanatsal çalışmalarında da etkisini göstererek daha da olgunlaştı.
Bu dönemlerde grubuyla ülkede, Avrupa’da, Balkanlarda, Kafkasya’da ve Dünyanın çeşitli yerlerinde konserler verdi.
Mezopotamya Kültür Merkezi müzik biriminde yöneticilikte yaptı.
Kürt Dengbejlik Geleneği ve Kürt Otantik Müziği derlemeleriyle ilgili araştırmalarda yapan İbrahim rojhılat BENGÎ’ adlı ilk albümün hazırlıklarına Avustralya’da başladı. BENGÎ de seçtiği repertuarı ve yorumuyla gerçek sanatsal kimliğini ortaya koyduğunu ve kendisini kendine has yorumuyla ifade etme fırsatı bulduğunu da söyleyen İbrahim Rojhılat bu albümü ülkesinin düşünce ve emek deryasındaki bir damla olarak görüyor.
İkinci albüm çalışması olan "Ji Te Dur Bum" yaklaşık 2 yıllık bir yoğunlaşmanın ardından tamamlandı. Sadece repertuar seçimi bir yıl sürdü. Ardından demo, kayıt ve stüdyo aşaması derken yaklaşık iki yıllık bir emeğin sonucu olarak tamamlandı. Albümü Avrupa"da “ MİR MÜZİK, Türkiye"de ise “ KOM MÜZİK dağıtım ve yapımını üstlendi.

.
Haftada bir Salı günleri saat 15.30 ile 17.00 arasında 95.1 özgür radyoda "Denge ROJHILAT" adlı Kürtçe bir programın yapımcılığını ve sunuculuğunu da yapıyor..
Yaşadığı coğrafyanın renklerini kliplerine işleyen sanatçı kliplerinde Görseliğe, mekana ve görüntüye kendi duygularını katarak dinleyicisine sunmaktadır.
İlk klip “Agit”tir. Agit Doğubayazıt’ta çekildi Yönetmeni Nuro Aksoy.
“Esmer Eman” klipi Wan ve cevre ilçelerinde çekti. Yönetmeni İbrahim Rojhilat
“Sebramin” Nemrut Krater gölünde çekildi,. Yönetmeni Feyzullah Yıldırım
“Dilo” klibi Silvan’da Hasuni Mağaralarında çekildi
“Hevi” klibini de İstanbul ve Doğubayazıt’ın Dağdelen köyünde çekildi.
“Roboski” klipi tarihe bir not düşülerek çekildi.
Halkın sorunlarına ve yaşamsal gerçekliğine duyarlı olacak ve Farklı projeler gerçekleştirecek birçok projesi olan. Bunların başında özellikle Ortadoğu halklarının dillerinden oluşan Asurî, Süryani, Arap, Fars, Sorani, Kurmanci, Türkçe ve Laz vb. bir albümler dizisi projesini hayata geçirmek istiyor.
Yine dengbej denildiğinde hemen akla yaşlı amcaların geldiği bilinir. Ancak bugün bu geleneği çok iyi icra eden birçok genç sanatçı arkadaşlar var. Bu genç kuşak müzisyen arkadaşlardan oluşturmayı düşündüğü ve ismini de “Sahiya Dengbejen Ciwan” olarak düşündüğü karma bir dengbej albümünü de düşünen sanatçı. Üçüncü bir albüm çalışması ,içinde repertuar çalışmalarına başlamıştır…

BİR DİP NOT: Derlediğim biyografi yazıları internet ortamında yayınlanmış yazılardan ve belgelerden faydalanarak derlenmiştir. Yayınladığım biyografileri "YÜZÜMÜN AK YÜZLERİ" adlı Kitabımda yayınlayacağım bundan dolayı derlemeye katkısı olan tüm yazar ve okur arkadaşlara teşekkür ederim.

Derleyen: Osman eren

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder