16 Aralık 2012 Pazar

Bedenini Ateşe Veren Bir Ağrılı: Remzi Akkuş


1998'de Rusya'da bedenini ateşe veren Ağrılı Remzi Akkuş (Jêhat)

Öcalan’ın komplo ile Türkiye’ye getirilmesi Kürtler arasında ise büyük bir tepki ile karşılandı. O dönemde Yunanistan, Rusya başta olmak üzere çok sayıda ülkenin Öcalan’ı kabul etmemesi nedeniyle kendini yakma eylemleri yapıldı. Maraş Cezaevi’nde bulunan PKK’li tutsak Mehmet Halit Oral başta olmak üzere çok sayıda kişi bu amaçla bedenini ateşe verdi.
Öcalan’ın Türkiye’ye getirilişinin ilk haftasında aralarında 11 yaşındaki Zehra Çelik’in de bulunduğu 63 kişi kendisini yaktı. Aynı şekilde Öcalan’ın Suriye’den çıkmasından sonra da çok sayıda kişi kendini yaktı. 17 Kasım 1998 tarihinde Rusya’da Duma’nın önünde kendini yakan Ahmet Yıldırım (Tayhan) ve Remzi Akkuş (Jêhat) isimli iki kişi, “Öcalan’ın etrafında ateşten çember olalım. Güneşimizi karartmasınlar” şiarıyla bu eylemleri yaptıklarını belirtti. Bu nedenle kendini yakma eylemlerinin adı “Güneşimizi karartamazsınız eylemleri” oldu.

Öcalan’ın Rusya’yı terk edip İtalya’ya geçmesinin ardından da Rusya’nın başkenti Moskova’da iki Kürt militan Ahmet Yıldırım ve Remzi Akkuş bedenlerini ateşe vererek Kürt halk önderine yönelimleri protesto etti.

Ahmet Yıldırım ve Remzi Akkuş (Jêhat) yoldaşın Anısına!

Tayhan yoldaşın şehadeti ve eylemi, onurlu bir yaşamın yolunu açan bir eylemdir. Kendilerini yakma eylemleri büyük bir kahramanlıktır. Bu kahramanlıklarıyla partiye, şehitlere, önderliğe ve halka verdikleri sözü, en görkemli biçimiyle tutmuşlardır.

Her ne kadar kendilerini yakma eylemlerini tasvip etmesek de, devrimin zorluklarını hafifletmek amacıyla arkadaşlarımızın attıkları bu adımı anlayışla karşılıyor, onların vasiyetlerini yerine getirmek zorunluluğunu an be an, temel görevimiz olarak gördüğümüzü belirtiyoruz.

Tayhan ve Jêhat yoldaşlarımız, önderlik etrafında alevden bir savunma çemberi oluşturmakla kalmamış, bununla birlikte halkın ve devrimin yolunu da aydınlatmışlardır. Her iki arkadaşımızın gerçekleştirdiği bu eylem, devrimin zorluklarını hafifletmiş olsa bile, özgürlük için mücadele veren bizlerin görev ve sorumluluklarını daha da ağırlaştırmıştır.

Tayhan ve Jêhat arkadaşlarımızı bir daha saygıyla anıyor, partimizin bu görev militanlarına, bu vesileyle halkımızın özgürlüğüne olan bağlılığımızı bir daha dile getirerek Bağımsız Devletler Topluluğu’nda yaşayan yurtsever halkımızı da bu eylemin ağırlığını hissederek gereklerini yerine getirmeye davet ediyorum”.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder