15 Ağustos 2012 Çarşamba

Zaten Yoktular


‘KCK’ davalarındaki ‘gizli tanık’ skandallarına her gün yenileri ekleniyor. ‘Ağrı Dağı’ adlı gizli tanıktan sonra Nisêbîn’de de mahkemenin 3 ‘gizli tanığı’ dinleme talebine polis, ‘bizde kaydı yok’ yanıtını verdi.


“KCK” Ağrı davasında ortaya çıkan “Ağrı Dağı” kod adlı “hayali gizli tanık” skandalının bir benzeri de Nisêbîn “KCK” davasında yaşandı. Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 26 kişinin yargılandığı davada, mahkeme “gizli tanık” olduğu belirtilen “Kızılay”, “Tonga” ve “1 No’lu Gizli Tanık” adlı kişilerin yeniden dinlenmesi için emniyete yazı yazdı. Emniyet ise mahkemeye, “gizli tanıklar” hakkında kendilerinde bir kayıt olmadığı yanıtını verdi.

Meğer ne çok ‘Ağrı Dağı’ varmış

Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 26 kişi hakkında “Nusaybin KCK gençlik yapılanması” içinde oldukları iddiasıyla açılan davanın duruşmasında yeni bir skandal ortaya çıktı. Önceki duruşmalarda sanıklar, polislerin kendileri ile birlikte molotofları hazırladıkları, Servet isimli polisin kendilerine Musa Aslan ve Burhan isimli kişileri vurmalarını istediklerini iddia ederken, polisin kendilerine patlayıcı madde eğitimi ve silah verdiğini kaydetmişti. Davada ayrıca sanıklar, Servet adlı polisin talimatı ile birçok eylem yaptıklarını belirtirken, Tekoşin Bulcan’ın ifadesinde ise, “Bir fuhuş çetesinin tuzağına düşürüldüm. Polis ve kontra çetesinin oyununa geldim. Bana cinsellik ile erkekleri etkileme konusunda eğitim verildi. Bu şekilde BDP ve Azadiya Welat’ın içine sızdırıldım. Polisin kendisi taş atmamı istedi. BDP’ye gittiğimde gazete dağıtıyordum. Oradaki gençleri uzaklaştırmaya çalışıyordum. Bana toplulukları provoke etmem söylendi. Ben de öyle yaptım” dedi.

‘Arşivimizde tanık yok’

Sanıkların bu anlatımları yanında davanın 7. duruşmasında, KCK davalarında sık sık karşılaşılan “gizli tanık” skandalı ortaya çıktı. Daha önce Erzerom “KCK” davasında “Ağrı Dağı” adlı gizli tanık yok olmuşken, DİHA Editörü Tayyip Temel’in yargılandığı “KCK davasında” ise, “gizli tanığın” aslında ifade vermediği, konuşmalarının ifade yerine konulduğu ortaya çıkmıştı. Avukatların talebi üzerine Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi, Nisêbîn KCK davasında, “gizli tanık” olduğu belirtilen “Kızılay”, “Tonga” ve “1 Nolu Gizli Tanık” adlı kişilerin yeniden dinlenmesi için Mardin Tanık Koruma Büro Amirliği’ne yazı yazdı. Mardin Tanık Koruma Büro Amirliği’nin mahkemeye verdiği cevapta, “gizli tanıkların” arşivlerinde olmadığı için duruşmada hazır edilmediğini kaydetti.

Emniyetin cevap yazısı

Emniyetin mahkemeye gönderdiği cevap yazısında şunlar yer alıyor: “8 Ağustos tarihinden önce mahkemenizde hazır edilmesi istenilmiştir. İlgili (a) sayılı yazınızda ‘Kızılay, Tonga ve 1 Nolu Gizli Tanık’ isimli ‘gizli tanıkların’ 13 Haziran tarihinden önce mahkemenizde hazır edilmesi istenilmiş, ilgili (b) sayılı yazımız ile adı geçen şahıslar hakkında arşiv kayıtlarımızda herhangi bir bilgi ve belge bulunmaması sebebiyle mahkemenizde hazır edilemedikleri bildirilmiştir. İlgili (c) sayılı yazınız ile de ‘Kızılay, Tonga ve 1 Nolu Gizli Tanık’ olarak adlandırılan 8 Ağustos tarihinden önce mahkememizde hazır edilmesi istenilmiş fakat, bahse konu şahısların 5726 sayılı ‘Tanık Koruma Kanunu’ kapsamında olmamaları sebebiyle arşivimizde haklarında herhangi bir bilgi ve belge bulunmadığından mahkemenizde hazır edilmemiştir.”

Özgür Gündem Gazetesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder