15 Ağustos 2012 Çarşamba

Halil Aksoy Agirî'nin Sorunlarını TBMM'ye Taşıdı


BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy Ağrı'nın Sorunlarını Meclise Taşımaya Devam Ediyor. İşte Halil Aksoy’un TBBM Gündemine Taşıdığı Soru Önergeleri.


BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, Ağrı'nın Patnos ilçesinde günlerdir yaşanan elektrik kesintilerini Enerji Bakanı Taner Yıldız'a, Doğubeyazıt'ta özel harekât polisi ve korucuların sınırdan kaçak sigara geçirenlere yönelik saldırısını İdris Naim Şahine Sordu.

BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, Doğubeyazıt'ta sigara kaçakçısı 4 kişinin özel harekat polisleri ve korucular tarafından yakın mesafeden taranmasını ve Ağrı'nın Patnos ilçesinde günlerdir yaşanan elektrik kesintilerini TBMM gündemine taşıdı.

İşte Halil Aksoy’un TBBM Gündemine Taşıdığı Soru Önergeleri;


TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA


Aşağıdaki sorularımın İçişleri Bakanı Sayın İdris Naim ŞAHİN tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.
Halil AKSOY
Ağrı Milletvekili

Uludure’de 28.12.2011 tarihinde yaşanan ve 34 sivil yurttaşın savaş uçaklarıyla bombalanarak katledilmesinin üzerinden sekiz ay gibi bir süre geçmiş olmasına rağmen, katliamın sorumluları hakkında en ufak bir soruşturma dahi açılmazken, bu tür katliamlar ve hukuksuzluklar sınır boylarında yaşanmaya devam ediyor.
Sınırda kaçakçılık yaparak, geçimlerini sağlamaya çalışan yurttaşların bilinçli olarak ve hedef gözetilerek güvenlik güçleri mensupları tarafından taranmaları ve öldürülmeleri neredeyse her gün yaşanan olaylar haline dönüşmüştür. Sadece Doğubeyazıt ve Van’da son bir sene içinde onlarca kişi katledildi.

Son olarak, 11.08.2011 tarihinde Ağrı Doğubeyazıt’ta, sigara kaçakçısı dört kişi özel harekatçılar ve korucular tarafından yakın mesafeden tarandılar. Bunlardan biri olan Mehmet Duman ise çok yakın mesafeden kafasına kurşun sıkılarak, katledilmek istenmiştir. Mehmet Duman, ağır yaralanarak, hala hastanede yoğun bakımdadır.

Orada bulunarak, olaylara birebir tanıklık yapan kaçakçılardan biri olan Yemlihan İmrak’ınanlatımlarına göre, Van Çaldıran yolu üzerindeki Doğubeyazıt’a bağlık Sonkaya Köyü’ne yüz metre uzaklıkta bulunan yolun üzerinde sigaraları bir arabadan öteki arabaya naklederken, sadece 50 metre uzaklıkta bulunan özel harekatçılar ve korucular tarafından kendilerine ateş açıldığını ve öldürmek için dakikalarca tarandıklarını ifade etti.

Taramanın hemen başında arkadaşlarından Dilaver Tanrukulu’ adlı kişinin kaçtığını ve bunu farketmeleri üzerine kendilerini öldürmedikleri anlatıyor. Kendisi ile beraber Mehmet Duman ve Resul İlhan’ın kaçmadığını, kendilerini yere attıklarını, bağırarak “kaçakçı” olduklarını ve yanlarında hiç silah olmamasına rağmen, taramaya devam ettiklerini ifade etti. Yanlarına geldiklerinde ise, yerden yatan Mehmet Duman’a özel askerlerden birinin bir metremesafeden kafasına ateş ederek, öldürmek istemiştir. Ağır yaralanarak, kanlar içinde kalan Duman’a, özel harekatçıların o halde bile “pis terörist” diyerek, tekmelediklerini ifade etti. Asker ve korucuların kendi içlerinde “bunların hepsi terörist, hepsini gebertelim” şeklinde konuştuklarını ancak kaçan arkadaşın herşeyi anlatabileceğinden korkarak bunu yapamadıklarını, ancak buna rağmen içlerinden bir tanesinin Mehmet Duman’a bir metreden kafasına ateş ettiğini anlatıyor. İki saatten fazla kendilerini o halde yerde yüzüstü bıraktıklarını ve Mehmet Duman’ın çok kan kaybettiğini ve ambulansın olay yerine çok geç intikal ettiğini anlatıyor.

Olayın mağduru ve tanığı olan Yemlihan İmrak’ın ifadelerinden de anlaşılacağı üzere, kaçakçılar bilinçli bir şekilde katledilmek istenmiştir. Bir tanesinin kaçması üzerine bunu gerçekleştirememişlerdir.

Tıpkı Uludere Katliamında olduğu gibi, güvenlik güçleri bu kişilerin kaçakçı olduğunu bilmektedir. Ayrıca kaçakçıların üzerinde silah veya benzeri hiçbir malzeme de bulunmamıştır. Toplam dört kişi olan ve iki ayrı araba ile yükleme yapan bu kişilerin kaçakçı dışında başka bir şey olmalarının olanak dışında olacağını güvenlik güçleri de çok iyi bilmektedir. Ayrıca kaçakçılık faaliyetleri bölgede çok yaşanan ve bilinen bir durumdur.

Tüm bunlar gözetilmeden, kaçakçıların taranması üstelik bir tanesinin yakından kafasına kurşun sıkılması, güvenlik güçlerinin katliam yapmak istediklerini ortaya koymuştur. Ayrıca bu kafasına kurşun sıkılarak ağır yaralan Mehmet Duman’ın, bir metre mesafeden ateş edildiğini gösteren deliller de mevcuttur.

Bu bağlamda;

1- 11.08.2012 tarihinde DoğubeyazıtSonkaya Köyü yakınlarında ve Çaldıran yolu üzerinde meydana gelen olayda Bakanlığınıza ulaşan bilgiler nelerdir? Söz konusu olaya müdahale eden güvenlik güçleri kimlerden oluşmaktadır ve kaç kişidirler?
2-
Operasyonda bu kişilerin kaçakçı oldukları ve o saatte (21.30) kaçak malları (sigara) nakledecekleri yönünde istihbarat alınmış mıdır?
3-
Bu kişilere “teslim ol” çağrısı yapılmadan ve onlardan herhangi bir tepki gelmeden neden taranmıştır?
4-
Bu kişilerin kaçakçı oldukları bilindiği halde neden, bunlar gözaltına alınmıyor ve hukuki süreç başlatılmadan böyle bir yola başvuruluyor? Bölgede güvenlik kuvvetleri akşam saatlerinde yabancı gördükleri herkesi tarıyorlar mı? Böyle bir yetkileri var mıdır güvenlik güçlerinin?
-
Olayda yakın mesafede kafasına kurşun sıkılarak ağır yaralanan Mehmet Duman’a ateş eden güvenlik elamanı tespit edilmiş midir? Bu kişi hakkında herhangi idari ve cezai bir soruşturma başlatılmış mıdır?
6-
Kaçakçıların herhangi bir tehdit unsuru olmadığı ve üzerlerinde herhangi bir silah olmadığı tespit edildiği halde, Mehmet Duman’ın yakın mesafede kafasına ateş edilmek suretiyle öldürülmek istenmesinin nedeni nedir? Yaralı olduğu ve yere yığıldığı halde teklenmesi ve hakaretlere maruz kalmasının altında yatan neden nedir?
7-
Olay sonrasında kaçakçıları arayarak, olayı hiç kimseye anlatmamaları yönünde aksi halde onların da öldürülecekleri yönünde tehdit eden güvenlik elemanları tespit edilmiş midir?
8-
Son bir yılda güvenlik kuvvetlerinin açtığı ateş sonucu katledilen kaçakçı sayısı kaçtır? Son beş yılda öldürülen kaçakçı sayısı kaçtır? Bunların kaçı İran hükümeti, kaçı Türkiye askerleri tarafından öldürülmüştür?

1- 11.08.2012 tarihinde DoğubeyazıtSonkaya Köyü yakınlarında ve Çaldıran yolu üzerinde meydana gelen olayda Bakanlığınıza ulaşan bilgiler nelerdir? Söz konusu olaya müdahale eden güvenlik güçleri kimlerden oluşmaktadır ve kaç kişidirler?

2- Operasyonda bu kişilerin kaçakçı oldukları ve o saatte (21.30) kaçak malları (sigara) nakledecekleri yönünde istihbarat alınmış mıdır?

3- Bu kişilere “teslim ol” çağrısı yapılmadan ve onlardan herhangi bir tepki gelmeden neden taranmıştır?

4- Bu kişilerin kaçakçı oldukları bilindiği halde neden, bunlar gözaltına alınmıyor ve hukuki süreç başlatılmadan böyle bir yola başvuruluyor? Bölgede güvenlik kuvvetleri akşam saatlerinde yabancı gördükleri herkesi tarıyorlar mı? Böyle bir yetkileri var mıdır güvenlik güçlerinin?

5- Olayda yakın mesafede kafasına kurşun sıkılarak ağır yaralanan Mehmet Duman’a ateş eden güvenlik elamanı tespit edilmiş midir? Bu kişi hakkında herhangi idari ve cezai bir soruşturma başlatılmış mıdır?

6- Kaçakçıların herhangi bir tehdit unsuru olmadığı ve üzerlerinde herhangi bir silah olmadığı tespit edildiği halde, Mehmet Duman’ın yakın mesafede kafasına ateş edilmek suretiyle öldürülmek istenmesinin nedeni nedir? Yaralı olduğu ve yere yığıldığı halde teklenmesi ve hakaretlere maruz kalmasının altında yatan neden nedir?

7- Olay sonrasında kaçakçıları arayarak, olayı hiç kimseye anlatmamaları yönünde aksi halde onların da öldürülecekleri yönünde tehdit eden güvenlik elemanları tespit edilmiş midir?

8- Son bir yılda güvenlik kuvvetlerinin açtığı ateş sonucu katledilen kaçakçı sayısı kaçtır? Son beş yılda öldürülen kaçakçı sayısı kaçtır? Bunların kaçı İran hükümeti, kaçı Türkiye askerleri tarafından öldürülmüştür?

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA


Aşağıdaki sorularımın Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Sayın Taner YILDIZ tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.


Halil AKSOY


Ağrı Milletvekili


Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde özellikle yaz aylarında yaşanan elektrik kesintileri, başta esnaf olmak üzere tüm yurttaşlar için yaşamı çekilmez hale getirmektedir. Sıcak yaz aylarının yaşandığı bir dönemde, sık sık ve uzun bir süre kesilen elektrik, hayatı olumsuz etkiliyor. Özellikle klimaların ve buzdolapların uzun süre çalışmaması yurttaş için büyük bir sorun yaratmaktadır. Ayrıca, tüm ekipmanları elektrik enerjisi ile çalışan iş yerleri ve üretim yerleri ise, büyük maddi zarar görmektedir.


Ağrı Patnos’ta 5 gün üst üste Sanayi Sitesi’ne elektrik verilmedi. Sorun hala devam etmektedir. Elektrik olmadan sanayi sitesinin bir tek esnafı dahi çalışamamaktadır. Beş gün üst üste enerjinin verilmemesi esnafı isyan noktasına getirmiş, ayrıca birçok iş yeri zarar nedeniyle çalışanlarının ücretlerini ödeyememiştir. 150 işyerinin bulunduğu sanayi sitesinde yüzlerce kişi çalışmakta, ancak tüm site esnafı iflas eşiğine gelmiş durumdadır.


Ayrıca, Ağrı genelinde sık sık yaşanan elektrik kesintileri her anlamda tüm yurttaşları olumsuz etkilemektedir.

Bu bağlamda;


1- Ağrı Patnos Sanayi Sitesi’ne 5 gün üst üste elektrik verilmemesinin nedeni nedir?



2- Esnafın durumu gerekli yerlere arz etmiş olmalarına rağmen, sorun nedençözümlenememiştir? Arıza olması halinde, arıza neden en kısa sürede giderilmemiştir?

3- Sanayi sitesine uzun süre enerji verilmemesi neticesinde meydana gelen olumsuzluklar tespit edilmiş midir?

4- Meydana gelen maddi zararlar tespit edilerek, esnafın zararları tazmin edilmiş midir?

5- Genel olarak tüm bölgede meydana gelen elektrik kesintilerinin nedeni nedir? Bu konuda bir önlem alınması için bir çalışmanız var mıdır?

6- Kesintilerin daha çok yaz aylarında meydana gelmesinin nedeni nedir? Bu kesintiler yurttaşın yaşamını nasıl etkilemiştir?

7- Elektrik kesintileri neden bu iki bölgede yoğunlaşmaktadır? Bunun özel bir nedeni var mıdır?

Kaynak: http://dengeagiri.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder