23 Temmuz 2012 Pazartesi

1980'Lerde Ağrı'da Neler Oldu?

1980'de Öldürülen MHP Ağrı İl Başkanı ve Seksen Dönemi



Hacı Mustafa Kılıçaslan
1980'e kadar MHP Ağrı il başkanıydı... Devamlı çift silahla dolaşırdı. Birçok Kürt gencini öldürdüğü söyleniyor.

8 nisan 1980'de O, yeğeni Cemil Kılıçaslan ve Ahmet Salman adlı ülkücü, Ağrı şehir merkezinde yurtsever Kürt gençlerince öldürüldüler.

Onları öldüren yada öldürenler hiç bir zaman yakalanmadılar. Ama şimdiki BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy'un işkencede öldürülen kardeşi Metin Aksoy'un onları öldürdüğü söyleniyor.



Hacı Mustafa ve diğer iki şahıs aynı gün ama farklı yerlerde vuruldular... Hacı Mustafa  (Mısto)'nın sırtı onu vuracak olan şahısa dönükmüş. Şahıs ona "Mısto" diye sesleniyor. Hacı Mustafa baktıktan sonra, şahıs ona şöyle dedikten sonra vuruyor;
-"Sen onlarca Kürt gencini arkadan vurdun ama, ben seni arkadan vurmayacağım. Çünkü kahpelik bize göre değil. Gözlerine bakarak seni vuracağım"

1980'li yıllarda, her şey fişle satılıyordu. Hatta para ile bile satın almak mümkün değildi, Çünkü bulunmuyordu. Halka fiş verilirdi, daha sonra o fiş ile gidip kuyruğa girilirdi. Sıra gelirse, fişte yazılan alınıyordu. Her şey faşistlerin elindeydi, tüm gıda ve benzeri eşyaları MHP il başkanı olan Hacı Mustafa Kılıçaslan satıyordu. Halk fişlerle onun depoları önünde sıraya girer, sırası gelen fişte yazılan şeyi, yazılan miktar kadar alıyordu. Ancak Hacı Mustafa fişi olan yurtseverlere çoğu zaman fişlede erzak satmıyordu. Ara sıra insafı tutarsa (çok nadir) satıyordu, oda çok pahalıya. Kısacası ülkücü olmayan, hiç bir şey satın alamıyordu.

1979'da devrimci bir öğretmen olan Orhan Alpaslan, Yurtseverler tarafından bağımsız belediye başkan adayı gösterildi. Ve Ağrı belediye başkanlığını kazanıp belediye başkanı oldu. 1979'da Orhan Alpaslan Hacı Mustafa Kılıçaslan'ın depolarına baskın düzenledi ve depolardaki tüm malları maliyetine satıp parasını Hacı Mustafa'ya verdi.

Orhan Alpaslan'la Ağrı'da Kürt halkının yüzü güldü. O Kürt halkına rahat bir nefes aldırttı. Ancak bu mutluluk çok kısa sürdü. 1980 faşist askeri darbe Orhan Alpaslan'ı görevden aldı. O dönem Ağrı merkez'in nüfusunun yüzde 30'u Azeri ve Karapapaklardan oluşuyordu. Hacı Mustafa öldürüldükten sonra bu iki halk hızla Ağrı'dan göç etti.

80 darbesine kadar Ağrı, Kürt kimliğine sahip çıkan çok kültürlü bir şehirdi. Ancak 80 darbesinden sonra şehir merkezi, hızla bozuldu. 80 öncesi küçük bir şehir olan Ağrı'da 3 ayrı sinema vardı. Biri karışık filmler yayımlardı, biri faşistlerin di, diğeri ise sadece Yılmaz Güney filmleri yayımlardı. O yurtseverlerin sinemasıydı.

Günümüz Ağrı'sı ile 80 öncesi Ağrı'sı arasında çok fark var. Çoğu yerli, kültürlü aileler idiler. Ancak 80 sonrası Ağrı hızla yozlaştı, eskisi kadar Kürt kimliğine karşı duyarlı değil. Orhan Alpaslan'la beraber Kürtler, bütün Kürt il ve ilçelerinde sadece iki belediye kazandılar: Biri Diyarbakır belediyesi (Mehdi Zana) diğeri Ağrı belediyesi (Orhan Alpaslan). Darbede görevden alınan Orhan Alpaslan dağa çıkıp Kürdistan Kurtuluş Partisini kurdu. Serdar Ararat ve Kamilê Reşo isimlerini kullanırdı. Şırnak kasaplar deresinde öldürülen Orhan Alpaslan'ın cenazesi paramparça edilip, yok edildi.


Mustafa Kılıçaslan öldürüldüğü gün, oğulları Doğan ve Melik yanlarına polisleri alarak. Ağrı cadde ve sokaklarında, her yeri kurşun yağmuruna tuttular. Adeta terör uyguladılar. Yanlarında ismini öğrenemediğimiz kör lakaplı şahıs, her yeri tarıyordu (Kör lakaplı şahıs, Kılıçaslanların akrabasıydı). Bunlara tepki gösteren esnaflar, kepenklerini kapatıp evlerine gittiler.

Yukarıda bahsettiğimiz üç şahıs öldürüldükten sonra, Kılıçaslan ve Salman aileleri başta birkaç Kürt gencini öldürüp intikam almak istediler. Ancak başaramadılar.

Mustafa Kılıçaslan'ın oğlu Doğan'ın ipragaz bayisi vardı, bir ara bayinin kapısında durup yurtsever Kürt gençlerine uzaktan ateş açtı, ancak yaklaşmaya cesaret edemediği için bir şey yapamadı. Bu olaylardan sonra Kılıçaslan ailesi Bursa'ya göç etti ve MHP'yi Ağrı'da ayakta tutacak kimse kalmadı.

Bu aile hem büyüktü hemde çok zengindiler, ta Ağrı isyanlarından o güne kadar hep devlete yardım etmiştiler ve karşılığında devlet onları zenginleştirmişti. Ağrı isyanlarında yakılan- yıkılan köylerdeki bütün hayvanlara ve ganimetlere bu tür aileler sahip çıkmıştı. Ağrı'daki tüm köklü aileler, Ağrı isyanlarında devlete yardım ettiler diye, önce zenginleştirildiler, daha sonra Ağrı merkeze getirildiler.

Ağrı merkez Ağrı isyanlarından sonra ihanetçilerin toplama kampı gibi bir yerdi; Yakılan- yıkılan köylerdeki ganimetler haricinde devlet, Ağrı merkeze getirdiği hain ailelere fırın, dükkan, mağaza vb iş yerleri açıp dahada zengin olmalarını sağladı. Böylece devlet, sonsuza kadar Ağrı'yı kazanmak istedi. Ancak Ağrı'lı onurlu Kürtler buna hiç bir zaman izin vermedi ve bu ailelerin çoğunu, o kadar güçlü oldukları halde göçe zorladı.

Günümüzde yani 2012 yılında bu ailelerden bir kaçı halen Ağrı'da cirit atıyor ancak, içleri hiç rahat değil. Yaptıkları her şeyin farkındalar artık. Cahil olmayan, onurunu bir torba makarnaya satmayan Ağrı'lılarda bunların farkında olduğu için, o aileler korkuyorlar.

Ülkücü olan Salman ailesi de, Kılıçaslan ailesi gibi. İmtikam alamayınca Ağrı'dan İstanbul'a göç etti. Naim Salman adlı ülkücü tetikçi, Afyon cezaevinde karşılaştığı Ağrı'lı bir devrimciye; "Devlet bizi Kürtleri öldürmemiz için kullandı" itirafında bulundu.

O zamanlar Naci Gökçe Lisesinde okuyan, Nîhat Ç adlı devrimci, o günleri şöyle anlatıyordu;

Öyle bir haldeydik ki Ağrı Naci Gökçe lisesinde hocalar canavardı. Bizlere karşı şöyle bir batıdan görev icabi gelmiş adamın kızına; günaydın Ebrucuğum günaydın Hakancığım diyen müdür veya hocalar, Kürt çocuklarına ulan Osman ulan Nihat kız Ayşo, Fato diye aşağılama hakaret dayak vardı. Her sınıfa bir ajan koymuşlardı böyle bir durum vardı.


Ağrı'da sinema vardı, Aksoy ve belediye ve yurt sineması. Orhan Alpaslan geldikten sonra sex filimlerini kaldırdı. Ağrının gençlerini yozlaştırmak için bunu, yani sex filimlerinide kullanıyorlardı.


Ağrıda ciddi bir katliam düşünüyorlardı. Bunun için 'Güneş ne zaman doğacak' adlı şovenist bir filim oynattılar. Bütün faşistleri topladılar belediyenin sinemasına getirdiler. Devrimcilerde topluca geldiler. Üst katta faşistler, giriş katta ise devrimciler vardı. Sonrada kavga çıktı ama ilerici olan bazı provaksyonu gören insanlar bunu anladı, engel olundu. Çıkan büyük olaylarda bazıları yaralandı ama istediklerini alamadılar.

Söz konusu film, yetmişlerin sonlarında sinemalarda gösterilen, başrollerinde Cüneyt Arkın ve Baki Tamer'in olduğu, insanların şoven hislerini tahrik eden, ırkçı bir filmdir.

Bu filmin Maraş Katliamına sebep olduğu söyleniyor; Film Maraş'ta da gösterime girmiş, salonu anlı şanlı faşolar hınca hınç doldurmuş. Tam o sırada sinemada bomba patlamaz mı? birden kitle galeyana gelmiş ve "bu Allahsız Goministlerle, Kızılbaşların işidir" diye şehirdeki Alevi Kürtler ve solcular bir bir boğazlanarak, barbarca öldürülmüş.


Anlaşılan devlet aynı seneryoyu Ağrı'da da devreye koymuş ama Ağrı'nın yiğit yurtsever gençliği, bu kirli planı deşifre edip, önlem almış. Şayet Ağrı'nın yurtsever insanları uyanık davranıp, önlem almasaydılar, Ağrı'da ikinci bir 1930 olabilirdi.


‎1980 lli yıllarda darbeden sonra Ağrıda yoldan geçen yaşlı genç farketmez, yollarını kesiyorlardı saçlarını ortadan ikiye traş ediyorlardı. Ben gözümle gördüm, Ağrı meydanda yaşlı insanları ayaklarından yerde sürüklüyorlardı. Kürtçe konuşmuş diye meydanda köyden gelmiş malını Kürtçe satacak insanları dövüyorlardı. Kahvehanelere Kürtçe konuşmak yasaktır diye yazılar vardı.


Rahmetli Orhan Alpaslan'ıda bir ara dürbünlü tüfekle uzaktan ayağından vurdular. Öldürmek istediler ama ayağına denk geldi, o zamanlar Orhan abi fırının üstünde oturuyordu, belediyenin fırınıydı.


Ağrı'da iki Salman soy isminde aile var. Biri terekeme olan faşistler, diğer Salman'lar Kürtler.



O zaman'ın Ağrı merkezindeki en büyük devrimciler, daha doğrusu nam salan başlıca Kürt devrimciler şunlardır:

Orhan Alpaslan (Serdar Ararat)
Nurettin Basut (Şaibei bir kazada öldü)
Kenan Aras (Hapisten çıktıktan sonra şaibeli bir şekilde öldü)
Naci Kutlay
Melle Nuro (Ziro köyünden)
Yaşar Eroğlu (Kojê)
Halil Aksoy
Metin Aksoy (İşkencede katledildi)
Hasan Kaya (Sokak ortasında infaz edildi)
Hüseyin Yılmaz (1999 Ağrı belediye başkanı)
Resul Kızıldağ
Kemal Yıldırım (Kazlı köyünden)
Gönül Hemşire
Halis Kahraman (İstanbul'a göç ettiler)
Sıddık  Cıdê derlerdi (Efo'nun oğlu)
Eset Temur (Evine bomba attılar, bombayı alıp tekrar dışarı atmıştı)
Şabo
Cemil Duman (Bışar)
Hayrettin Erturk (katledildi)
Necip Alptekin (kaltedildi)
Hasan Korkunç (Eğitimci)
Mehmet Aslan (Eczacı)
Mehmet Birben (Eledağ'lı idi. Hacı Mustafa ve diğer iki kişinin öldürülmesinden dolayı oda şüpheli olarak tutuklanıp, 12 yıl hapiste kaldı)
İsmet Koçkar (Halk eğitimin müdürüydü)
Hamdi Kösedağ
Necati Yiğen (Gazeteciydi Fransaya sonradan yerleşti)
Ahmet Çelebi (Köy öğretmeni)
Talat Aktaş
Hamdi Alpaslan
Turan Kösedağ (Yem satardı)
İkram (Katledildi) İkram'ın katledilmesine şahit olan biri şöyle diyordu ; İstanbula çalışmaya gitmişti nişanlıydı ist dan dönerken erzurumda otübüste görüyorlar Ağrıya haber yolluyorlar o zaman terminal yoktu hükümet konağının tam karşısında otobüs yazıhanesi vardı orda inerken vurdular İkramı. Bavulu yere düşmüştü gelinlikte görünüyordu kan olmuştu, ikramda şehit olmuştu annesi yakınları çıplak ayaklarla hastaneye koşuyorlardı ağrıda çok büyük bir isyan ve feryat yükseldi ikramlar ölmeeeeeeeeezzz ikramlar ölmeeeeeeez günlerce protesto gösterileri oldu.

Yazanın Not: 1980 yıllarındaki Ağrı ile ilgili yeni bilgiler edindikçe, yazıyı güncelleyeceğiz.

İsmail Orak

Blogumuzun Notu: Bu yazıda blogdaki diğer yazılar gibi, alıntıdır... Haber sitelerinden ve yahut başka herhangi bir siteden alınan yazıların kaynakları veriliyor. Şahısların yazdığı yada bize gönderdiği yazılarda ise, onların ismi yazılıyor. Bazı önemsiz şeylerdede isim yazmıyorlar. Kısacası yazı, resim ne olursa olsun, paylaşıldığı yeri ve yazan şahısları bağlar, Hiç bir şekilde bizi bağlamaz. Biz sadece Ağrı ile ilgili yazılan yazıları burada yayınlıyoruz. Tek amacımız bu. 

57 yorum:

  1. Bilip bilmeden Uydurma haber yapmayın !
    Hacı Mustafa Kılıçaslan'ın Ne kadar Baba bi İnsan olduğunu Bütün Ağrılılar Bilir !

    YanıtlaSil
  2. Evet . Mafya babası

    YanıtlaSil
  3. karasu . devletin istihbarat ve askeri güvenlik konularında bir AĞRI lının laşacağı en üst seviyede kürt kökenli bir bir yetkili olarak 80 yılları sayfanızdan öğrenmek biz gençlere gurur vericidir. AĞRI halkına zulüm eden hangi siyasi fikirde olursa olsun hepsini kınıyorum.yine de fikrimi söylüyorum. ozan serhad ın dediği gibi AĞRI nın isyan kızı sema yüce yazılan şiirde her şey bellidir. ne yazık ki iki hemşeriminde vefat ettikleri hakkari-şemdinli ve çanakkale illerindeydim. daha sonra öğrendim AĞRI lı olduklarını. ne olursa olsun. AĞRI isyanı ve sebepleri bellidir. devrimci harekat engelelenemez. ALLAH kimseyi doğru yoldan ayırmasın.

    YanıtlaSil
  4. mustafa kılıçaslanı tanıyan biri olarak bu yazıyı okuduktan sonra üzüldüm bu kadar iyi bir insanı nasıl tanıtmışlar hala içinine sindiremeyenler var demekki.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ya o katilin ne zülümkar olduğunu tüm ağrı bilir kürt düşmanı katil biri idi.

      Sil
  5. 1980 katledilen bir memur var mesut arslan aslen yelkesen koylu hakinda bilgi sahibi olan varmi acaba o da kilicaslan olayinda sonra oldurulmus devlet memuru imis

    YanıtlaSil
  6. şerefsizler hepinizin kursağından hacı mustafanın ekmeği geçmiştir işte siz böyle nankörsünüz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. şerefsiz ve namussuzdu.evet onsuz ağrıda hiçbir kürt ekmek yiyemezdi. tam bir katil idi. o şerefsiz devletin tüm kanalarını kullanır ve doğrudur hepimizin kursağında onun ekmeği vardır çünkü devletin tüm imkanları onda ve katillerdeydi. aürıyı yıllarca sömürdüler ve emin olun ki cehennemin en sıcak bölgesindedir.

      Sil
    2. şerefsiz sensin ulan aşağılık adam.

      Sil
    3. Lan köpek serefsizde sensin namussuzda hacı mustafayi ne tanıyorsunuzda konusuyorsunuz yavsaklar aciz insanlar

      Sil
    4. Yavşak sen ve senin gibi ibnelere denir. Mustafa Kılıçaslan denen köpeğin nasıl bir katil ve kan emici olduğunu bütün Ağrı halkı biliyor it köpek.

      Sil
  7. Kılıçaslanlar uyuşturucu işine de bulaşmıştır bildiğim kadarıyla.

    YanıtlaSil
  8. Bloğun editörüne ve yazar İsmail ORAK' a ;
    ilgili yazı bir kısım doğruları içermekle beraber , kulaktan dolma , abartılı ve yanlış bilgileri de içermektedir. sizlerden ricamız karşıtlıkların ve nefretin körüklenmemesi adına ilgili dönem ve olay ayrıntıları iyice incelenip tam doğru bilgilere sahip olununcaya kadar yazının blogtan kaldırılmasıdır. Saygılarımızla,

    YanıtlaSil
  9. bu sayfayı okuyunuz ama tersten okuyunuz. çünkü bu sayfayı mecaz yazmışlar herşeyin tersini zıt olanını yazmışlar . ben bir kürtüm buna rahmen bu söyleninenlerin hepsi yalan ve yanlış şeyler olduğunu söylüyorum. bu yorumları yapanlar 80 lerde yaşamıyodunuz sağda solda duyduğunuz uydurmaları yazıp komik duruma düşmeyin ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. o halde doğruları siz yazın da bizi engin bilgileriniz ve tecrübelerinizle aydınlatın...

      Sil
  10. SİZ NEKADAR ÇİRKEF ACİZ İNSANSINIZ O BÜYÜK ADAMIN ADINI NE CÜRRETLE LEKELEMEYE ÇALISIRSINIZ 1980DE KORKUDAN DEDEMİN ADINI AĞZINA ALAMAYAN İNSANLAR BENDEN BUGUN ERKEK OLDULAR AZ ŞEREFİNİZ VE HASİYETİNİZ İÇİN YAŞAYIN BU YAZILANLARIN HEPSİ YALAN YANLISTIR BÜYÜK İNSANIN ADINI LEKELEMEYE ÇALISAN SEFİL İNSANLARIN KENDİNİ AVUTTUGU Bİ İFTİRA MEKANIN CENNET OLSUN DEDEM

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. BU KATİL VE AHLAKSIZ HECİ MISTO DÖNEMİN DEVRİMCİLERİ VE KÜRDİSTANLI PEŞMERGELERİ TARAFINDAN CEHENNEME GÖNDERİLDİ.YAŞASIN ORHAN(URFAN) ALPASLAN YAŞASIN BAĞIMSIZ KÜRDİSTAN

      Sil
    2. Yusuf kardeşim öncelikle Allah rahmet eylesin nur içinde yatsın benim Dedemin adı da Mustafa Kılıçaslan aslen eleşkirtli ailesi ermeni Rus katliamlarında öldürülmüş basının adı Ali zetka da büyük bir aile aşiretlermiş ailesinden birçok kişi ölünce 15 yaşındayken Bayburt'a dayısının yanına kaç Mış erçişte veli Kılıçaslan veya Kızılaslan soyadı ile anılıyor ailenizden böyle bir husus var ise biz akrabalarımıza hasretle kavuşmaya çalışıyoruz yardımcı olabilirseniz seviniriz saygılar Cemal kocaman Ankara

      Sil
  11. yazının eksiği çok doğrudur kor lakaplı şahıs muttalip alpaslan (kor mıtelo)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen anlat ô zaman de déni orhan kardeşim

      Sil
  12. mustafa kılıçaslanı ağrının yerlileri nasıl bir insan oldugunu bilir ama bugün ağrının yerlisi kalmadığı için dışardan gelen cahiller neyin ne oldugunu bilmeden konuşuyorlar

    YanıtlaSil
  13. oldum olasi bu fasitleri sevmedim hel kendi kardesine silah cekene nalet olsun

    YanıtlaSil
  14. bizim doguyu pek bilmiyorum ben yani bizler surgun kurtleriz ama ana dilimizi hic bir zaman unutmadik beni kahreden bizm icimizde fasistlerin cikmasi anlamiyorum benliyini onurunu satanlara nalet olsun hainlere

    YanıtlaSil
  15. Yazılanların hepsi doğru... Eksiği var, fazlası yok.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bi bok bildiğin yok hepsi doğru diyorsun yavsak şerefsiz hacı mustafa gibi bir insanın tırnağı olamazsınız sizler

      Sil
  16. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  17. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Lan şerefsiz köpek sen hacı mustafanın kapısındaki köpek olamazsin kalkipda rahmetliyi ve ailesini kötülüyorsun hepinizin boğazında hacı mustafa nin ekmeği geçmiştir adi nankörler

      Sil
    2. Bypsikopat biraz sakin ol şampiyon

      Sil
  18. Haci mistodan sonra öldurulen yelkesen köylu (mirenga) mesut arslani taniyan varmi acaba

    YanıtlaSil
  19. sayın ismail durak,57 yaşında bir ağrılı olarak şöyle söyleyeyimki siz aşağılık bir yalancısınız ve yukarıda devrimci diye sıraladıklarınız Hacı mıstonun donunda bir kıl olamazlardı..şerefsiz ermeni piçi urfan alpaslanın karnını doyurup okutan hacı mıstodur..ayrıca ölüm şekli tamemen iftiradır..sadece akşam üstü pikabıyla evine giderken önceden ermeni piçlerinin kendisine kurduğu pusuya düşmüştür.akşam karanlığında çapraz ateşe alınmiştir..sizin kalleşce alçakca özelliklerinizden bir pusu kurmaktır..sözde katil şerefsiz hacı mısto diye hitap etti öğlemi yapmayın lütfen bu kadar yalanla insanlık şerefinizi yitirmeyin..karanlıkta ve çapraz eteş..bu grubun içinde boşikli ahmet Turan Tufanbeylide öğretmenken bunun tefarruatını arkadaşlarına anlattı.zaten cinayetten hemen sonra biz yanına ulaştığımızda arabanın kapı ve penceresi kapalı idi ve kurşunlar arka taraftan isabet etmişti..pusu sizin kanınızda olan bir kalleşliktir.nitekim öz yeğenlerinden abdullah kılıçaslan askerliğindede ateş edenlerden birinin kendi olduğunu 16 kişilik bir grupla ateş edildiğini anlattı.kalkmış bir sürü yalan atıyorsun..bir tek samet aslan bile sizi ağrıda etek giydiriyordu..Av.Mehmet Ali Aslanın yazıhanesinin önünde Halil Aksoyun donunu çıkardılar ben şahit oldum..biz Allahtan korkuyoruz ve geçmişin kötülüklerinide unutulmasını istiyoruz..her sözün doğru değilse ancak kendini aldatırsın ..erkek adam yalan söylermi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ağrı zaten küçük bi yerdi herkes herkesi tanırdı ve bilirdi şimdi atıp tutanlar neden o dönemde samet aslana bişey yapamadılar hacı Mustafa ve Samet öldükten sonra sesleri çıktı yazılanlar tamamen uydurma ve yalan Allah ikisininde gani gani rahmet eylesin

      Sil
    2. Hepsine soğup cehenneme yolladık ��

      Sil
  20. Vakti zamanında bir grup komünist dayak yer, Hepsi ifadesinde "beni Samet Aslan dövdü" der. Samet Aslanı ve başka üç beş kişiyi karakola getirip dizerler teşhir için... Hepsi "Samet Aslan bunların arasında yok" der. Rahmetli Samet ufak tefekti ama cesurdu. Bu korkak sürüsü de Samet'i insan azmanı bişey olarak hayal ediyorlarmış meğer :)) Kısaca, sizin evvelinizi de biliriz aslanım. Yurtsevermiş, devrimciymiş, mertlikmiş, bunlardan sizin ne zaman haberiniz oldu ki şimdi olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eyşşş :) İşte bir klavye vatanseveri. Dikkat edin klavye ile ülkücücülük oynuyor... Samet o kadar yiğitti de neden devlet onu bir palavra gibi kullanıp kullanıp işi bitince öldürdü?

      Sil
    2. Samet o kadar yiğitti be gardaş... Bir Samet bir Ağrı'nın itini köpeğini titretiyordu. Bizzat şahidiyimdir. Allah bir daha o günleri göstermesin, kötülükten kimseye fayda gelmez. Lakin ucuz yalanlarla da milleti kandırmanın anlamı yok. Hepimiz birbirimizin ne olduğunu iyi biliriz.

      Sil
    3. Devlet Sameti hapishanenin tuvaletinde fare gibi gebertti. Tıpkı diğer kullanıp geberttiği salaklar gibi.

      Sil
  21. Hacı Mustafa'yı öldüren kâtiller bilinmiyor; lâkin ne hikmetse Hacı Mustafa'yı öldürmeden önce ne söyledikleri biliniyor(!). İnsaf yâhu! Rahmetli Hacı Mustafa dünyâya geri döndü de kendi mi söyledi? Yoksa öldüren kâtiller gizli saklı bu yazıyı yazanın kulağına mı fısıldadı?

    "Ağrı halkı" kötü bilir diye yazıp durmuşsunuz. Yâhu sizin "halk" olarak gördüğünüz sadece Kürtçüler kardeşim! Ağrılı Türklerin de sizin gibi düşünme zorunluluğu mu var? Ha gerçi şimdi siz gelip bizim Türklüğümüzü de sorgularsınız... Ne de olsa Ağrılı Türk olamaz değil mi? Kesin Türkleştirilmişizdir biz!

    YanıtlaSil
  22. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  23. Bu yazılanlar tamamen kominist bakış açısının görüşleridir Kılıçaslan ailesi sırtını devlete verip bişeyler yapmamıştır hacı Mustafa tamamen bileğinin ve silahının gücüyle yapmıştır ne yapmışsa her zaman ağrıda tefeciyi namusuzu onun bunun hakını gasp edeni onun bunun n amsuna göz uzatanı ezmiştir mazlumun yanında Allahaına ve vatanına saygılı ve durust bi insandır bundan dolayı sevmeyenler vardır o öldükten sonra Ağrıda aşiretler dönemi başladı ve aşiretlerden ağrının ne çektiği gene en iyi bir ağrılı bilir

    YanıtlaSil
  24. Bu yazılanlar tamamen kominist bakış açısının görüşleridir Kılıçaslan ailesi sırtını devlete verip bişeyler yapmamıştır hacı Mustafa tamamen bileğinin ve silahının gücüyle yapmıştır ne yapmışsa her zaman ağrıda tefeciyi namusuzu onun bunun hakını gasp edeni onun bunun n amsuna göz uzatanı ezmiştir mazlumun yanında Allahaına ve vatanına saygılı ve durust bi insandır bundan dolayı sevmeyenler vardır o öldükten sonra Ağrıda aşiretler dönemi başladı ve aşiretlerden ağrının ne çektiği gene en iyi bir ağrılı bilir

    YanıtlaSil
  25. Ulan şerefsiz köpek acaba HACI MUSTAFA KILIÇASLAN hayatta olsa bunları yazabilirmiydin pkklı satılmış ermeni köpeği HACI sokağa çıktığı zaman kaçacak delik arardınız korkudan çapraz ateşe tuttunuz sırtından 4 kurşunla vurdunuz sizde onun gözüne bakıp ateş edecek yürek varmıydı rahmetli Hacıyı Türkiye tanır sizin gibi ermeni köpeklerin yazdıklarına da sizin gibi pkklı koministler inanır SATILMIŞ KORKAK KÖPEKLER

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hacı şimdi cehennemde keyif çatıyor. Hacına soğimm.

      Sil
  26. Kamıle Reşo benim atamdır, dedemdir. Mustafa Kılıçaslan ve Urfan Alpaslan ikiside ağrının sayılıyı insanlarındandır. Sanal alemde konu ile ilgili bilginiz olmadan iki şahsa da 'ahlaksız' ithamlarda bulunmak sizin gibi eğitimsiz görgü yoksunu insanlara kalmamıştır. Yaşanan olayları şimdiki durumlara göre düşünmek yapılmaması gereken bir yanlıştır. Dönemin şartları ülke koşulları dolayısı ile yüzyıllardır beraber olan halkları birbirilerine kırdırılmıştır. Atam dedemin ise onlara karşı yapılmış yüreksiz bir davranışı yoktur. Sizin gibi eğitimsiz insanların, ağızlarından küfür kötü laf dışında tek kelime bulunmayan insanlara kalmamıştır haklıyı haksızı savunmak. Ayrıca sizin dedeleriniz değil sülaleniz bile bu insanların ne babayiğit olduğunu bilir ona göre davranır. Sizler ise isimsiz adsız lakaplarla burada ahkam kesersiniz. Urfan atam ağrının yeni insanlarını böyle saçma bir münakaşaya girdiğini görse aileleriniz yerine üzülürdü.
    Yukarıdaki yorumlardan alıntı yapmak istiyorum. Denildiği gibi internet üzerinden bu amaçsız kavgayı bu cahil insanların aklını çelerek yalan yanlış bilgiler ile insanların beynine yerleştirip barışı bozmaya kimsenin hakkı yoktur. Ayrıca Urfan Alpaslan'a yazılmış her yanlış bana yazılmıştır eğer gerçek bilginiz var ise yüzleşip bunların size gerçek olmadığını ifade ederim. Yazık! Bir şehir ancak bu kadar cahil olabilirdi. Ağrının bu umutsuz durumu çok üzücü. Atama saygısızlık yapan herkesin dilini kopartmasını biliriz! Herkes haddince konuşsun. Sizin gibi basit insanlara kalmadı onları eleştirmek iğrenç ithamlarda bulunmak. Siz önce bir ilim irfan öğrenin. Urfan dedemin babası Afi Alpaslan eğitime olan ilgisi sizin ceddinizde yoktur. Ve bu Urfan dedemin kardeşi İrfan dedemin adından anlaşılır. Kimse ne dedemi ne de Hacı Mıstoyu bilgisiz olduğu halde eleştirme hakkına sahip değildir. Biz hısımlarımıza bile saygılıyızdır, bizim aramızdaki davayı sürdürmek sizin gibi gereksiz insanların haddine değildir! Geçmişten ders çıkarılması gerekirler iyice yaralıyorsunuz. Dedemin bir lafıdır: " Geçmişin doğru değerlendirilmesi, geleceğin zaferi için gereklidir."

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumda da görüldüğü gibi, maalesef ki Serdar Ararat'ın akrabaları beş para etmez.

      Kılıçarslanlara ayakçılık yapayım derken dedesi dediği insanın kemiklerini sızlatıyor.

      Ulan it Orhan neden Bekaa'ya gitti, neden parça parça edildi? Bu itlerin baskılarından gitmek zorunda kaldı.

      Sil
  27. Betonun İçinde Demirin Önemi Ne İse;
    TÜRK MİLLETİ İçinde ÜLKÜCÜ Odur...
    MUSTAFA KILİÇARSLAN
    EMİN KILIÇARSLAN
    AHMET SALMAN
    CEMİL KILIÇARSLAN
    CEMAL AKBAY
    MUSTAFA YARDIMCI
    TURGUT DEMIRKAYA
    Ve Daha Niceleri Siz Kurban Olun Bu Ve Bunun Gibi İsimlere Allah Size İnsan Sıfatı Vermiş Sizler Köpeklik Yapıyorsunuz Ancak..
    Bekleyin Nasıl Geçmişte Atalarım Ağabeylerim Sizin Büyüklere Ders Verdi.
    BİZ TORUNLARIDA SİZLERE O DERSİ VERECEĞİZ HİÇ TASA ETMEYİN...
    TANRI TÜRKÜ KORUSUN VE YÜCELTSİN..
    TÜRK VE KÜRT AYRIMI BUGÜNE KADAR BİZLER YAPMADIK.
    AMA SİZLER HEP KENDİNİZI BİZLERDEN AYIRMAYA ÇALIŞTINIZ PEKİ UMRUMUZDAMI DEĞİL..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başları gebertildi, hepsi Ağrıdan siktir olup gitti. Türk olmayan sikimin Türkçüleri. Türk illerinde de sizin gibilere köpek muamelesi yapılıyor.

      Sil
  28. Kamile reşonunda urfan alpaslanında ta amına koyayim pkk dölü orospu çocukları

    YanıtlaSil
  29. Lan inanç fırat ağzını topla senin yedi ceddini sikerim oğlan oğlu oğlan.. çok götün varsa internette konuşma karşıma çık konuş namuzsus. Niye ölmüş birinin arkasından küfür ediyon adım yunus emre alpaslan faceten ekle bekliyorum. Yada adresini ver ben seni göreyim

    YanıtlaSil
  30. Emre kaya senin ananı avradını altındaki karıyı sikeyim orospunun doğurduğu pkk nın piçi senin gibileri zamanında Hacı Mustafa KILIÇASLANI gördüklerinde altında sıçarlardı babalarına sor dedelerine sor vakti zamanında göt korkusundan sokağa çıkamadıklarını anlatsınlar sana kalleş şerefsizler siz ancak arkadan vurursunuz gavurun dölleri götünüze girsin kürdistan

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Burdan konuşmak kolay oğlan. Bak yukarda adımı adresimi yazdım götün varsa sende ver adresini bütün ağrı şahittir seni karım yapacam:) ama biliyorum sizde o göt yok ancak burdan konuşun amını siktiğimin köpekleri..

      Sil
  31. Yukarıda yalan yanlış şeyler yazanlara yazıklar olsun diyorum bu milleti sizin gibi ermeni piçleri bölemeyecek kusura bakmayın

    YanıtlaSil
  32. Belliki sen bir pkk picisin butun agrinin ve dogunun sevdigi bi insani
    bu kadar yanlis bir bilgiyle itham etmen senin ne kadar serefsiz insan oldugunu gosterir

    YanıtlaSil