1 Mart 2012 Perşembe

DİYADİN: CENAZE DÜŞMANLIĞI


İran doğumlu 6 HPG’linin cenazesinin sınıra yakın Colemerg ve Bazid’e defnedilmesine izin verilmeyen devlet cenazelerin Gîyadîn’de yan yana gömülmesine de izin vermedi


CENAZE ZÜLMÜ SÜRÜYOR

Kazan Vadisi’nde yaşamını yitiren İran nufüsüna kayıtlı HPG’lilerden Leyla Halîmî, Hasan Ali Pervizi, Gulale Yusufi, Geylani Reşidi, Sultan Ali Julide’nin ve SÍrt’te yaşamını yitiren HPG’li Kemal Muhammedi’nin cenazelerinin sınıra yakın Bazîd veya ColemÍrg’e gömülmesine izin verilmeyince Gîyadîn’e götürüldü.

YAN YANA DEFNEDEMEZSİNİZ!

Askeri kuşatma altında Gîyadîn’e getirilen cenazelere burada da başka bir zulme maruz kaldı. Mezarlığı basan polis ve asker cenazelerin yan yana gömülmesine karşı çıktı ve halkı tehdit etti. Kitlenin tepki göstermesiyle yaşanan kısa süreli gerginlikten sonra polis cenazeleri mezarlardan çıkartıp ayrı ayrı gömdü.


Böyle zalimlik olmaz

Çelê’de bulunan Kazan Vadisi’nde 22-24 Ekim tarihlerinde yaşamını yitiren ve DNA testleri sonuçlanmasına rağmen ailelere teslim edilmeyen cenazeler önceki gün ailelere teslim edildi. İran nufüsüna kayıtlı HPG’lilerden Leyla Halîmî, Hasan Ali Pervizi, Gulale Yusufi, Geylani Reşidi, Sultan Ali Julide ve 4 Kasım’da Sêrt’te yaşamını yitiren HPG’li Kemal Muhammedi’nin cenazeleri aileleri tarafından alındı. Memleketlerine götürülmelerine veya Bazîd’de defnedilmelerine izin verilmeyen 6 HPG’li 2 ambulansla Meletî’den yola çıkarılarak, Agiri’nin (Ağrı) Giyadîn (Diyadin) ilçesinde toprağa verildi.

Araçlar tek tek arandı

Malatya Kimsesizler Mezarlığı’nda “savcı oyunu” ile toprağa verilen Geylani Reşidi’nin cenazesi de alınırken, Kemal Muhammedi’nin de geçtiğimiz gün defnedilen 4 kişiden biri olduğu anlaşıldı. Bunun üzerine Muhammedi’nin ailesi de Reşidi’nin ailesiyle birlikte cenazelerini Kimsesizler Mezarlığı’ndan aldı. Ardından cenazeler, Giyadîn’e kadar polis ve asker albukasında götürüldü. Giyadîn girişinde cenaze araçlarının bulunduğu konvoyu durduran asker ve polisler, milletvekillerinin de aralarında konvoyda kimlik kontrolü yapılarak, araçları tek tek aradı.

Yan yana gömemezsiniz

6 HPG’linin cenazesi ilçeye getirildiğinde ise yan yana gömülmek istendi. Mezarların üstüne toprak atılırken, çevik kuvvet ekipleri ile valilik görevlileri mezarlığa gelerek, cenazelerin yan yana gömülmesine izin verilmeyeceklerini, hepsinin birbirinden uzak defnedilmesi gerektiğini belirterek, “Bunları buradan çıkaracaksınız. Çıkaramazsanız, kepçelerle biz çıkarırız” diye tehditler savurdu.

Ölüden de korktular

Polisler, cenazeleri çıkarmamaları halinde kepçeyle mezarlığa gireceklerini söyledi. Bunun üzerine aileler, “Kepçeyle çıkarılacağına biz çıkaralım” diyerek cenazeleri, gömdükleri yerlerden çıkararak, polislerin işaret ettiği yerlere gömdü. HPG’lilerin anneleri, “Böyle zalimlik olmaz” diye isyan etti.

‘Türkiye ve İran’ın tutumları aynı’

Cenazelerin gömülmesinin ardından Giyadin’de taziye çadırı kuruldu. Taziyi çadırına gelen BDP Agîri Milletvekili Halil Aksoy, cenazelere yapılan uygulamaya tepki gösterdi. Aksoy, İran ve Türkiye’nin tutumlarının birbirinden farklı olmadığını belirterek, cenazelere işkence yapılmasının uluslararası evrensel hukuk kurallarına aykırı olduğunu söyledi.

Öte yandan 19 Ekim günü ÇelÍ’de yaşamını yitiren İran doğumlu HPG Muhammed Rahim Yusuf’un DNA testi de sonuçlandı. Savcılık 15 gün içerisinde cenazenin aile tarafından alınmadığı takdirde Malatya Kimsesizler Mezarlığı’na defnedileceğini açıkladı.


MELETİ / DİHA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder