6 Mart 2012 Salı

Bedenini ateşe veren Ömer Koç'un mektubu

PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın Türkiye'ye getirilişinin yıldönümünde bedenini ateşe veren ve kaldırıldığı hastanede yaşamını yitiren Ömer Koç'un cenazesi Doğubayazıt'ta defnedildi. Koç'un bedenini ateşe vermeden önce yazdığı mektubu, mezarlıkta okundu. Koç mektubunda, "Çığlığım Kürdistan'ın kutsal topraklarında fışkıran kemiklere, toplu mezarlara, Roboski'de 34 insanın katledilmesine, asit kuyularına, talan edilen köylere, yakılan ormanlara, önder Apo'ya uygulanan tecride, Kazan Vadisi'ne, Dersime, Zilan'a, Koçgırî'ye, Agırî'ye, Newala Qesaba'ya, Uğur'a ve Ceylan'adır" diyor.
 

Ağrı'nın Doğubayazıt İlçesi'nde 15 Şubat'ta PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın Türkiye'ye getirilişinin yıldönümünü protesto etmek için bedenini ateşe veren Ömer Koç, il olarak Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavi altına alındı, ardından Kocaeli Derince Araştırma Hastanesi Yanık Ünitesi'ne kaldırıldı. Tedavisi devam eden Ömer Koç, önceki gün yaşamını yitirmişti. Ailesi tarafından dün Kocaeli'nden alınan cenaze, Doğubayazıt'a bu sabah ulaştı. Cenazeyi, Çaldıran yol ayrımında aralarında BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, BDP Ağrı İl Başkanı Kasım Polat, BDP Doğubayazıt ilçe Başkanı İsa Özer, DTK Daimi meclis üyesi Mustafa Özer, Doğubayazıt Belediye Başkanı Canan Korkmaz, ailesi ile yüzlerce kişi karşıladı. Konvoyla BDP Doğubayazıt İlçe Örgütü binası önüne getirilen Koç'un cenazesi, burada omuzlara alındı. Polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı güzergahta, PKK Lideri Abdullah Öcalan posterleri, Ömer Koç'un fotoğrafları ile PKK bayraklarını açan kitle, Öcalan ve Ömer Koç'un fotoğraflarının olduğu "Sözümüz var Ömer yoldaş. Genç başladık, Genç bitireceğiz" pankartını açarak, "Şehid Namırın", "Biji Serok Apo", "AKP şaşırma bizi dağa taşırma", "Be Can Be xwin em tera ne ey Serok" sloganları eşliğinde ilçe mezarlığına doğru yürüyüşe geçti. Kadınların ağıtları ve sloganlar arasında mezarlığa getirilen Koç'un cenazesi, mezarlık camisinde dini vecibeleri yerine getirildikten sonra defnedildi.

'ÖMER, ÖNDERLİĞİ İLE SÖZLEŞME YAPTI'

Törende konuşan BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, yaşamını yitiren Ömer Koç'un Kürt halkının onuru olduğunu söyledi. Ömer'in Öcalan ile sözleşme yaparak bedenini ateşe verdiğini ifade eden Aksoy, "Ömer, önderliği ile gizli bir özgürlük sözleşmesi imzalamıştır. Bunun içinde önderliğinin özgürlüğü, sağlığı için bedenini ateşe vermiştir. Ömer yoldaşımız özgürlük için kendini feda etmiştir. Herkes şunu iyi bilsin ki insanın özgürlüğü olmasa başı dik yaşayamaz. Özgürlük için her insan ölümü Ömer yoldaşımız gibi kucaklıyor. Ömer yoldaşımız bedenini ölüme yatıran cezaevindeki arkadaşları ile arasında özgürlük sözleşmesi imzalamıştır. Ömer yoldaşımız bedenini ateşe vermeden önce yazdığı bir mektup var. Onun yazdıkları üzerinde çok fazla bir şey demeyeceğim" dedi. Aksoy'un konuşmasının ardından Koç'un bedenini ateşe vermeden yazdığı mektup BDP Doğubayazıt İlçe yöneticisi Mehmet Birdal tarafından okundu.

Ömer Koç'un bedenini ateşe vermeden önce yazdığı mektupta şu sözlere yer verildi. "Asırlardır yaşadığımız bu topraklarda ardı arkası kesilmedi acılarımızın. 4 parçaya bölünmüş ve tek çaresi direnmek olan Kürt halkı, evet Kürt halkı adı kimliği kültürü yasaklanmış bir halk ve o halkın fertleri olan bizler geçmişi yaşamadık. Ancak okuduk, öğrendik. Pirlerimizin darağacına bile giderken gülümsediklerini ve torunlarına zalime karşı direnmeyi emreden sözleri o pirlere ihanet edilmedi. 4 Nisan'da Kürtlerin karanlık dünyasına bir güneş doğdu. Ve düşen bu bayrağı devraldı. Sonu gelmeyecek olan bir romanın ilk harflerini yazdı. Adı varlığı inkar edilen halkın, ülkenin yurtseverliğini öğretti bize ve şimdi güneşin aydınlığını engelliyorlar. Aylardır bir halkın önderini kendi hukuklarını bile hiçe sayarak Kürt halkını nefessiz bırakıyorlar. Kürtler tavrını ortaya koymuştur, önderliğe yaklaşım Kürt halkına yaklaşımdır. Kürt halkı önderliği ile nefes alıyor. 15 Şubat karanlık komplosu ile esaret altına alınan önderimiz öyle bir değer ki 13 yıldır insanüstü bir mücadele vererek esareti hapsetmiştir. Gerçekleştireceğim bu eylem bir çığlıktır. Çığlığım Kürdistan'ın kutsal topraklarında fışkıran kemiklere, toplu mezarlara, Roboski'de 34 insanın katledilmesine, asit kuyularına, talan edilen köylere, yakılan ormanlara, önder Apo'ya uygulanan tecride Kazan Vadisi'ne, Dersim'e, Zilan'a, Koçgırî'ye, Agırî'ye, Newala Qesaba'ya, cenazeye yapılan işkenceye, Uğur'a, Ceylan'a, bütün bunlara bir çığlıktır. Yazacaklarımın sonuna gelirken Önder Apo'ya dağdaki şêrlere, özgürlük tutsaklarına, beyaz eşarplı annelere saygılarımı sunuyorum. Ayrıca Gewer ve Colemêrg halkının mücadelesini selamlıyor, önlerinde saygı ile eğiliyorum. Biji serok Apo, Biji PKK, Biji Kurdıstana serbixwe. Mazlum doğanın yaktığı üç kibrit bedenimizdeki ateşle birleşip Newroz'la gürleşecektir. Kürt gençliğinin yolunda birer meşale görevi görecek 15 Şubat karanlık komplosunu aydınlatacaktır."

Koç'un mektubunun okunmasının ardından dakikalarca alkış tutan kitle, Koç için Dilan Toplantı Salonu'na kabul edilen taziye geçti. 

ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder