28 Eylül 2011 Çarşamba

Ağrı: Unutulmayan 17 yıllık çığlık:

11 Temmuz 1993 gününün karanlığında, Türk devletinin kontra güçleri Agirî’ye bağlı Keçala (beklemez) Köyü’ne düzenledikleri baskında Levent ailesinin iki ferdini katleder. O alayda kurtulan ve şu an Almanya’nın Stuttgart kentinde yaşayan Abdulselam Levent, erkek kardeşi Dinçer (16) ve kız kardeşi Feride Levent’in (15) kolları arasında can verdiği o anı gözyaşları içinde anlattı.

Artık etraf aydınlamaya başlamıştı. Sabah saat 7 civarı olmalıydı. O ara yine ayak sesleri ve bağırmalar gelmeye başladı. Birileri telsizle konuşuyordu. Kapı vurulmaya başladı, ‘Kapıyı açın, teslim olun’ diye bağırıyorlardı. ‘Eğer kapıyı açmazsanız, bomba atıp, evin hepsini yakacağız’ diyorlardı. Ben kapıyı açınca, üniformalı-rütbeli birisi telsizle konuşarak ‘biz şu an teröristlerin evine girdik’ dedi. Türk devletinin gerçekleştirdiği katliamların canlı bir tanığı olan dincer yılmaz: Ben, 1974 yılında Agirî’nın Xamûr İlçesi’ne bağlı Keçala Köyü’nde doğdum. 1993 yılındaki olaylara kadar orda yaşadım. Bu olaylardan sonra köyümüzü terketmek ve Agirî merkeze taşınmak zorunda bırakıldık. Biz 5 kardeştik. Şimdi 3 kardeş kaldık. İki kardeşim ve daha sonra da babam (Mehmet Emin) katledildi.
.Bu olaylar 1992’de katledilen gerillalardan kaynaklı. Musabeg Köyü’nde Cemal Çetrez’in evinde gerillaların kaldığını, korucubaşı Zürbe Uğur’un ailesi devlete bildirmişti. Köye yapılan baskında Cemal Çetrez’in evindeki 12 gerilla katledilmiş ve hepsi Musabeg Köyü’nde toplu bir mezara gömülmüşlerdi. Bunun üzerine Temmuz 1993’de gerillalar misilleme yapmak için Zürbe Uğur’un, yani bizim de kaldığımız köye geliyorlar. Köy korucusu Zürbe Uğur’un evini göstermesi için babam, Cemal Çetrez ve Dilaver Anığ köye geliyorlar. Babamı, Cemal ve Dilaver’i korucunun eşi camdan görüyor. O gece Zürbe’nin damadı İsmet Pelikan, eşi Makbule ve oğlu Turan öldürülüyor. Bu yüzden arkadaşlar daha oradayken karşılıklı çatışma çıkıyor. Babam, Cemal Çetrez ve Dilaver Anığ yakalanıyor. Babamın işkence sonrası ölü diye Agirî merkezde sokağa atıyorlar. Orada halk bulup hastahaneye kaldırıyor.

Gerillalar köye (musabeg) köyüne misilleme amaçlı geldiklerini duyan devlet, Agirî merkezden ta Bazîd olmak üzere bütün asker ve polisleri bu köye yığıyor, çatışmalar günlerce sürüyor, onlarca asker ölüyor, gerillalar son kurşunlarına kadar direniyorlar, en son bir bayan sağ kalıyor oda son kurşununa kadar direniyor, son kurşunuda bittikten sonra türk devletinin eline geçmemek için bomba ile kendisini imha ediyor, bu olaydan sonra Korucu köyü olan musabeg köyü koruculuğu bırakıyor, şuan civar köylerin en yurtsever köyüdür.

S. Turgut.

2 yorum:

  1. keçala sözünün etimologiyasını arıyorum , bulabilmiyorum.

    YanıtlaSil